Фриц Линдеман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фриц Линдеман
германски генерал

Званиегенерал от артилерията
Години на служба1912 – 1944
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Битки/войниВтора световна война
Награди Железен кръст

Дата и място на раждане
Шарлотенбург, Германска империя
Дата и място на смърт
Фриц Линдеман в Общомедия

Фриц Линдеман (на немски: Fritz Lindemann) е германски генерал от артилерията на Вермахта, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Линдеман изпълнява длъжността командир на 132-ра пехотна дивизия от януари 1942 г. до август 1943 г., преди назначаването му за началник на щаба на артилерията Главно командване на войските.

Линдеман развива контакти с конспиратори срещу Адолф Хитлер, включително генерал Хелмут Щиф, и след предполагаемото убийство на Хитлер е предложено той да прочете новината пред германския народ по радиото, но той не се явява в Бендлерблок на 20 юли 1944 г. да го направи.[1] След неуспеха на опита за преврат от 20 юли, той се укрива. Линдеман е тежко ранен по време на ареста му от Гестапо през септември 1944 г. и почива в болница от нараняванията си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Joachim Fest. Plotting Hitler's Death: The German Resistance to Hitler, 1933-1945. Weidenfield & Nicholson, 1994. ISBN 0-297-81774-4.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Fellgiebel, Walther-Peer. Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939–1945 – Die Inhaber der höchsten Auszeichnung des Zweiten Weltkrieges aller Wehrmachtteile. Friedberg, Germany, Podzun-Pallas, 2000, [1986]. ISBN 978-3-7909-0284-6. (на немски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fritz Lindemann в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​