Фриц Юлиус Кун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фриц Юлиус Кун
американски политик

Роден
Починал
Мюнхен, ФРГ

Учил вМюнхенски технически университет
НаградиЖелезен кръст
Политика
ПартияНационалсоциалистическа германска работническа партия (1921 г.)
Семейство

Уебсайт
Фриц Юлиус Кун в Общомедия

Фриц Юлиус Кун (на немски: Fritz Julius Kuhn), произнасяно на английски като Фриц Джулиъс Куун е американски крайнодесен политик. Известен е като ръководител на националсоциалистическият Германо-американски бунд, политическа групировка с прохитлеристка насоченост в САЩ през 1930-те години.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кун е роден през 1896 година в Мюнхен, тогава Германска империя. През Първата световна война се бие на фронта като лейтенант в сухопътните войски и получава Железен кръст. След войната учи в мюнхенския университет и получава магистърска степен по химично инженерство. През 1920-те години заминава за Мексико, а през 1928 г. се мести в САЩ. През 1934 получава гражданство. На 19 март 1936 г. след участие в прогермански кръгове Кун оглавява Германо-американския бунд, организация с антисемитска и националистическа насоченост. Заедно със Сребърния легион на Америка, това е основната пронацистка организация в САЩ. На 20 февруари 1939 г., бундът провежда 20-хиляден митинг на Медисън Скуеър Гардън.

С избухването на Втората световна война Кун и бундът са обявени за антиамерикански. Гражданството му е отнето през 1943 година, а през април 1945 г. е депортиран в Германия. Умира през 1951 година в Мюнхен.