Фрушкогорски манастири

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манастирът Грегътек

Фрушкогорските манастири са група от 35 манастира, съществували в планината Фрушка гора в областта Срем в днешна Сърбия, Войводина, разположени между реките Сава и Дунав.

Манастирският ансамбъл е разположен на сравнително малка територия. Преди 5 века броят на манастирите достига до 35. Те са построени в периода между XV и XVIII век. Архитектурата и съхранените в тях произведения на изкуството показват интересно смесване на православната балканска средновековна култура със западноевропейските традиции на територията на оформящата се т.нар. Военна граница.

Фрушкогорските манастири на картата на Войводина

15 от манастирите са се съхранили и запазили до днес в селищата:

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-известният между Фрушкогорските манастири е в Ново Хопово, основан през 1480 г. Фреските в църквата му са дело на йеромонах Митрофан. Друг известен манастир е този в Крушедол (от началото на XVII век). В него е погребан първият крал на Кралство Сърбия в ново време Милан Обренович.

Силвестър Попович, йермонах от манастира в Раковац, художник, по народност сърбин, пътува през 1745 и 1746 г. до Йерусалим и води подробен дневник за своето пътуване. Превежда от български на сръбски издаденото от Христофор Жефарович „Описание на Ерусалим“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]