Фръцилия (1927 – 1928)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Фръцилия.
„Алманахул Аромънеск“ „Фръцилия“
Almanahul Aromânesc „Frățil'ia“
Информация
Начало1927
Край1928
ИздателГеорге Мурну
Езикрумънски, арумънски

Алманахул Аромънеск „Фръцилия“ (на румънски: Almanahul Aromânesc „Frățil'ia“, в превод Арумънски алманах „Братство“) е годишно арумънско списание, издавано в Букурещ в 1927 и 1928 година от едноименния студентски културен кръг „Фръцилия“ с почетен председател Георге Мурну.

Броят за 1927 година е отпечатан в печатница „Ромъния Ноуа“ и има 138 страници плюс 12 страници реклама. Броят за 1928 година е от 178 страници, под редакцията на редакционна колегия в състав К. Брънзей (председател на културния кръг), Ал. Й. Лазар (председател), Йон Гошин, Константин Кириаческу, Таке Зарма, Ст. Мамали, Н. Здрула, Й. Тудор и е отпечатан в печатница „Ришар Сержие“.

Броевете включват текстове на румънски език за румънската национална политика на Балканите, както и исторически студии върху арумъните. Има и значителна литературна част, в която има поезия и проза на румънски и арумънски език от Нуши Тулиу, Марку Беза, Зику Арая, Николае К. Вело, Георге Мурну, Георге Чяра, Йон Гошин, Кушан Арая, Перикле Папахаджи. Илюстрирациите са на Кимон Логи и включват и серия от снимки на авторите и членовете на културния кръг „Фръцилия“[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pariza, Maria. Presa aromane in date, www.proiectavdhela.ro