Функционални финанси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Функционални финанси e икономическа теория, предложена от Аба Лернер, базирана на принципа на ефективното търсене и хартализма.

Принципи[редактиране | редактиране на кода]

Основните идеи зад функционалните финанси могат да се обобщят като:

  • Правителството трябва да се намеси, икономиката не е саморегулативна.
  • Основната икономическа цел на държавата трябва да бъде да осигури просперираща икономика.
  • Парите като създадени от държавата трябва да бъдат управлявани.
  • Фискалната политика трябва да бъде насочена в светлината на своето влияние върху икономиката и бюджетът трябва да бъде управляван по същия начин, което ще рече, че „баланс“ (бюджетен) не е важно само по себе си.
  • Големината и стъпката на правителствените харчове трябва да се определя в светлината на желаното ниво на активност и данъците трябва да бъдат вземани заради техния икономически ефект, отколкото да увеличават доходността.
  • Принципи като „добри финанси“ са приложими за индивиди, те са от значение за домакинства и бизнеси, но не се прилагат за правителства на държави, които са в състояние да поддържат монетарна политика и пускане на пари в обращение. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Edward J. Nell, Mathew Forstater, Reinventing functional finance: transformational growth and full employment, ISBN 1845422201, Edward Elgar Publishing 2003
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Functional finance“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.