Фута Джалон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мон Лура
Деца от село Дуки
Каньон във Фута Джалон

Фута Джалон (на френски: Fouta Djallon) е планински регион в централна Гвинея,[1] в западния край на Северногвинейските възвишения. Названието му произхожда от думата за регион в езика фула, и названието на местните му обитатели – джалонке.

Средната надморска височина на Фута Джалон е около 900 метра. Преобладават високите треви и тропическата дървесна растителност. Възвишенията и планините са съставени предимно от пясъчник и гранит. Множеството реки и обилното количество дъждове са причина за образуването на множество каньони и долини вследствие на ерозията на тези меки скали. Най-високата точка е Мон Лура, 1515 м над морското равнище.

Отглеждат се ориз, банани и фонио. Местните жители също активно отглеждат животни.

Фута Джалон е исторически регион. Тук се е образувало едноименното царство, което съществува от 1725 до окончателното му поробване от французите през 1896. До края на 18 век регионът се превръща в бастион на исляма и от страна на фуланите-мюсюлмани е започнат джихад срещу всички анимисти. Започва развитието на самобитна литература, написана на аджами – преработена арабска азбука, съобразена с особеностите на местните езици. Малийският писател и етнограф Амаду Хампате Ба нарича Фута Джалон „западноафриканският Тибет“ заради богатите му мистични и духовни традиции.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]