Футболен съдия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Футболният съдия е човекът, отговорен за прилагането на „Правилата на играта“[1], по време на футболни срещи на футболната асоциация ФИФА. „Той“ или „Тя“ е органът, взимащ окончателно решение, взимайки предвид всички факти, свързани с играта, и е единствената персона на терена, който има правото да започва и спира играта, да налага дисциплинарни действия срещу играчи по време на мач и др.

Българският съдия Николай Йорданов е рекордьор с двубои като главен съдия в България[2].

На повечето нива на игра реферът се подпомага от двама помощници рефери (по-известни като „странични съдии“), които са оправомощени да съветват съдията в определени ситуации като напускане на топката извен терена, извършени от състезателите нарушения на „Правилата на играта“, възникващи извън полезрението на съдията.

Християна Гутева е най-високо поставената българска съдийка, международник

Решенията на помощник-съдиите обаче не са задължителни и съдията има право да отмени решение на помощник-съдия. При по-високи нива на игра реферът може да бъде подпомаган и от „четвърти съдия“, който контролира техническите зони на отборите, подпомага главният съдия с административни задачи, проверява парвилата при смените, документация и др.

От 2018 година, на най-високите нива на професионален и международен футбол, има допълнителни асистенти или Видео асистент рефер VAR.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]