Футбол в Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Футболът в Лондон)

Футболът е най-известният и популярен спорт в Лондон, столицата на Обединеното кралство. Много от тимовете са с имена на районите или кварталите, в които играят или са играли в миналото.

История[редактиране | редактиране на кода]

Мач между „Арсенал“ и „Нюкасъл“ през април 1906 г.

На 26 октомври 1863 година представителите на голям брой клубове от цяла Англия се срещат в бар на Грейт Куин Стрийт в Лондон. Там те приемат първите правила на играта и дават началото на развитието на модерния футбол. В края на 19 век интересът към футбола нараства главоломно, тъй като хиляди хора търсят забавление или начин да прекарат свободното си време през уикендите.

Започват да се основават стотици отбори, като най-старият играещ във Премиършип е „Фулъм“, основан през 1879 година. Най-старият функциониращ клуб е „Крей Уондърърс“, играещ в Истмиън лигата и основан през 1860 година (по-рано в графство Кент, в Лондон).

Дълго време в Лондон доминират аматьорските отбори. Те са създавани от фабрични работници или са тимове на училищата и колежите в града. Първият професионален клуб е „Дайъл Скуеър“, който бойкотира аматьорската футболна асоциация. Тимове, последвали примера на артилеристите, са „Милуол“ (1861), „Тотнъм“ (1896), „Фулъм“ (1898), „Уест Хям Юнайтед“ (1898).

Клубове-основатели на ФА[редактиране | редактиране на кода]

Клубни отбори[редактиране | редактиране на кода]