Фьодор Байков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фьодор Байков
Фёдор Байков
руски дипломат
Роден
1612 г.
Починал
1663 г. (51 г.)

Фьодор Исакович Байков (на руски: Фёдор Исакович Байков) (около 1612 - 1663/1664) е руски държавен деятел, дипломат, пътешественик.

През лятото на 1652 в Москва пристига монголско посолство, като възбужда интереса на руските власти към подаръците с китайски произход и съобщението, че е възможна търговия с тази страна. Затова през следващата година Байков е назначен от цар Алексей Михайлович да възглавява първото официално руско посолство в Китай за установяване на регулярни дипломатически и търговски отношения.

През есента на 1654 от Тоболск посолството се изкачва по река Иртиш до изворите ѝ, като Байков описва всички големи и някои по-малки притоци на реката и характера на бреговете ѝ. След това посолството минава покрай езерото Зайсан, пресича хребета Саур, областта Джунгария и пустинята Гоби и през град Калган на 3 март 1656 пристига в Пекин. Китайските чиновници изискват от Байков да им предаде донесените от него подаръци и грамота от царя, но той отказва, под предлог, че трябва да ги поднесе лично на императора. Този негов отказ се отразява отрицателно на дейността на посолството, което е изолирано в двореца повече от половин година. През цялото време всички очакват да бъдат убити, поради това че отказват да изпълнят обичайния обред пред императора "коу-тоу" (падане на колене и девет пъти поклон до земята), което според китайските понятия ще значи признаване на върховенството на китайския император над руски цар. След като Байков не се съобразява с китайските обичаи, на 4 септември 1656 властите изгонват цялото посолство и то се завръща през 1657 в Тоболск без да постигне нищо.

След завръщането си Байков съставя т.н. "Статейный список" (1658), който представлява важен географски документ, изключително подробен и обстоятелствен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 3 Географические открытия и исследования нового времени (середина XVII – XVIII в.), М., 1984, стр. 143.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Байков, Фёдор Исакович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.