Фьойани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местонахождение на Клуба на фьойаните в Париж

Фьойàните (на френски: feuillants) са членове на политически клуб в Париж, основан през юли 1791 г. по време на Френската революция[1]. Прозвището си получават по мястото на своите заседания – в едно помещение, принадлежало преди на монашеския орден на фьойаните. Пълното наименование на клуба е „Общество на приятелите на конституцията, заседаващи при фьойаните“.

Клубът на фьойаните е съставен от представители на едрата буржоазия и либералното дворянство, настроени в полза на конституционната монархия. Първоначално в състава на Якобинския клуб, те излизат от него след като на 16 юли 1791 г. якобинците приемат петиция с настояване за сваляне на краля. Ръководна роля сред фьойаните играят А. Барнав, А. Ламет, А. Дюпор, а сред най-видните им представители е маркиз дьо Лафайет.

В Учредителното събрание от 1789 – 1791 г. фьойаните играят фактически ръководна роля. Те присъстват значително и в Националното законодателно събрание (1791 – 1792), в което са 264 души и са най-консервативната му част, подкрепяща краля. Представлявайки интересите на едрата буржоазия, те поддържат конституционната монархия, установена с Конституцията от 1791 г. След въстанието на 10 август 1792 г., което на практика сваля монархията, клубът на фьойаните прекратява своето съществуване, а някои от неговите лидери като маркиз дьо Лафайет се опълчват срещу революцията.

В литературата фьойани биват наречени и привържениците на конституционната монархия от периода 1789 – 1791 г., преди още самият клуб да бъде учреден.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Борислав, Гаврилов. История на новото време. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2011. ISBN 978-95407-3081-3. с. 166.