Фьойани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Местонахождение на Клуба на фьойаните в Париж

Фьойàните (на френски: feuillants) са членове на политически клуб в Париж, основан през юли 1791 г. по време на Френската революция. Прозвището си получават по мястото на своите заседания – в едно помещение, принадлежало преди на монашеския орден на фьойаните. Пълното наименование на клуба е "Общество на приятелите на конституцията, заседаващи при фьойаните".


Клубът на фьойаните бил съставен от представители на едрата конституционно-промонархически настроена буржоазия и либералното дворянство. Излизат от състава на Якобинския клуб след приетата от тях на 16 юли 1791 г. петиция с настояване за сваляне на краля. Ръководна роля сред тях играят А.Барнав, А.Ламет, А.Дюпор, а сред най-видните им представители е маркиз дьо Лафайет. В откритото на 1 октомври Законодателно събрание фьойаните, оформящи дясното му крило, заемат господстващо положение. Представлявайки интересите на едрата буржоазия, те издигат глас срещу републиката, за установяване на конституционна монархия в рамките на конституцията от 1791 г. След свалянето на монархията на 10 август 1792 г. клубът на фьойаните прекратява своето съществуване поради обезсмисляне на неговите цели.


В литературата фьойани биват наречени и привържениците на конституционната монархия от 1789–1791 г., преди още самият клуб да бъде учреден.


Вижте още