Хабрий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хабрий (на старогръцки: Χαβρίας, Chabrias, † 357 пр.н.е.) е знаменит гръцки генерал от Атина през 4 век пр.н.е.

Той е ученик на Платон, известно време е стратег на Атина, служи и при египетските фараони. Той се бие, както против Спарта, така и против Персийската империя. Заради големите му победи в Атина му построяват паметник.

През 374 пр.н.е. Хабрий печели с четириконна колесница при Питийските игри в Делфи. Случилото се на тържеството за победата в Атина около хетерата Неяра става след 30 години по-късно част на процес.

Той учатства 390-388 пр.н.е. в Коринтска война при атинския генерал Трасибул и през началото на 389 пр.н.е. той сменя Ификрат като генерал на Пелопонес.

През 387 пр.н.е. той отива атинска войска от 800 пелтасти на Кипър, за да помогне на кипърския цар Евагор I. На Егина той побеждава, заедно с хоплитите с командир Демайнет, Спарта. През 386 пр.н.е. Кипър е под персийско владение и той отива на служба при египетския фараон Хакор и защитава успешно Египет от Персия. През 380 пр.н.е. той е извикан обратно в Атина. През 379-377 пр.н.е. той се бие успешно против Спарта и побеждава цар Агезилай II при Тива.

От 369 пр.н.е. той се бие успешно против Тива. През 366 пр.н.е. той е съден за издателство за Тива, но е намерен за невинен. След края на процеса той отива да служи като флотски командир в Египет (361-360) против Персия. След свалянето на египетския фараон, той се връща през 359 пр.н.е. обратно в Атина. След две години той участва като атински флотски командир в Съюзническата война (357-355 пр.н.е.) и е убит през 357 пр.н.е. в битка при Хиос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]