Хабсбургска окупация на Сърбия (1686 – 1691)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хабсбургска окупация на Сърбия
Serbien
— Територия на Хабсбургската монархия —
Хабсбургска окупация – 1691
Знаме
флаг
      
Герб
Герб
Континент Европа
Столица Белград
Официален език сръбски, немски
Религия католицизъм,
православие
Форма на управление Военна администрация
10 септември
История Ранно ново време
Хабсбургска окупация 1686
Голяма турска война 1683 – 99
Оттегляне на Хабсбургите 10 септември 1691
Предшественик
Османска империя Османска империя
Военна граница Военна граница
Наследник
Османска империя Османска империя

Хабсбургска окупация на Сърбия се случва в периода между 1686 и 1691 като част от Голямата турска война (1683-99). Територията на сегашна Сърбия (която де юре е Османска територия) е окупирана от Хабсбургите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хабсбургската окупация на територията на сегашна Сърбия започва през 1686 г. със завладяването на североизточната част на Бачка. По това време териториите са оспорвани между Кралство Унгария и Османската империя. През 1688 г. Хабсбургите контролират западната част на сегашна Воеводина, а също и някои райони в южната част на течението на реките Сава и Дунав. През 1690 г. територията под контрол на Хабсбургите включва голяма част от сегашна Сърбия. Белград е превзет след петседмична обсада през 1688 г. Османците установяват контрол над града през 1690 г. 

Оттеглянето на Хабсбургите от територията на сегашна Сърбия върви паралелно с Великите сръбски миграции в рамките на Хабсбургската монархия.[1]

То е последвано от Карловицкия договор от 1699 г. (подписан в Сремски Карловци в съвременна Северна Сърбия), според който сръбският народ и територията на сегашна Сърбия са разделени между Османската империя и Хабсбургите. Според договора, по-голямата част от територията на сегашна Сърбия остава в пределите на Османската империя, докато в областта Бачка и част от региона Срем са предадени на Хабсбургската монархия.

Допълнителни част от територията на сегашна Сърбия са поставени под управление на Хабсбургите (военно управление) след 1718 г., когато е създадено васално сръбско кралство. 

Хабсбургски военачалници[редактиране | редактиране на кода]

Хабсбургските военачалници на територията на днешна Сърбия са:[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Habsburg-occupied Serbia (1686–91)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.