Хава Махал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хава Махал
Изглед отвън
Изглед отвън
Карта
Местоположение в Jaipur district
Виддворец
Местоположение Джайпур, Индия
АрхитектLal Chand Ustad
СтилАрхитектура на Раджистан
Изграждане1799
Етажи5
Хава Махал в Общомедия
Дворецът на ветровете в Джайпур

Хава Махал е едното крило (крилото с харема) на дворцовия комплекс на махараджата на Джайпур, Савай Пратап Сингх, управлявал от 1778 до 1803 г. Сградата е построена от червен и розов пясъчник във формата на венец на Кришна преди 1799 г.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Хава Махал е главната туристическа забележителност на Джайпур[1] и един от най-известните образци на архитектурата в Раджпур. Сградата е пететажна с дълбочина от пет до осем метра. Фасадата към улицата 953 малки, изкустно изработени прозорци с решетки, които осигуряват постоянно, леко разхлаждащо въздушно течение, откъдето идва името на двореца: дворецът на ветровете (hawa = вятър, mahal = палат). Прозорците с решетки са позволявали на обитателките на харема да наблюдават спокойно живота на улицата по време на различни церемонии през деня. Многобройните (полу)куполовидните и изтеглените надолу в ъглите покриви отговарят на така наречен бенгалски покрив, който започва да се разпространява в архитектурата на Раджастан.

Входът на Хава Махал от страна на градския дворец става през внушителна красива врата. Тя е отворена към голям вътрешен двор, който има от трите си страни сгради на два етажа и от четвъртата (източна) страна Хава Махал. Малък археологични музей се намира също в двора. От страна на фасадата на сградата няма предвидена входна врата за разлика от другите обикновени сгради. Последните три етажа на двореца са широки само колкото една стая. Достъпът до тези етажи се осъществява не със стълби, а с рампи, които позволяват преминаването на паланкини (покрити носилки), носени от слугите.

Архитект на двореца е Lal Chand Ustad. Дворецът е оформен цветово с използването на червен и розов пясъчник, и той отговаря цветово напълно на духа на Джайпур, наречен още „Розовият град“. Камъкът е декориран с бели бордюри и фигури, за които е използвана негасена вар.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Махараджата Савай Пратап Сингх е поклонник на Кришна и поради това общият изглед на „Хава Махал“ напомня на украсената със скъпоценности корона на бога. Безбройните малки покриви и покривни сегменти на сградата са надстроени от също толкова многобройни позлатени калаши, които представляват един от най-старите символи на щастието при хиндуизма.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. About Hawa Mahal | Hawa Mahal // Посетен на 2019-07-04.