Хадес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хадес
древногръцки бог
Detail of Pluto-Serapis, Statue group of Persephone (as Isis) and Pluto (as Serapis), from the Sanctuary of the Egyptian Gods at Gortyna, mid-2nd century AD, Heraklion Archaeological Museum (30305313721).jpg
Черна къса коса, без брада, мрачен и меланхоличен.
Семейство
БащаКронос
МайкаРея
Братя/сестриХестия
Зевс
Хера
Деметра
Посейдон
СъпругаПерсефона
ПартньорЛевка
ДецаЗагрей
Хадес в Общомедия

Хадес (от старогръцки: ᾍδης, Hadēs, първоначално Ἅιδης, Haidēs или Άΐδης, Aidēs) се отнася за гръцкия подземен свят и за бога на подземното царство Хадес. Той бил наричан още и Аѝд. Баща му бил Кронос, а майка му Рея.

В гръцката митология Хадес и братята му Посейдон и Зевс победили титаните и властвали над подземното царство, морето и небето по равно. Заради асоциацията си с подземния свят Хадес често е интерпретиран като смъртта, въпреки че не е.

Римляните наричали Хадес Плутон (от гръцки епитет, означаващ „богатия“).

В някои легенди се говори, че Хадес притежава маска и шлем, с които е невидим, а щом смъртен ги сложи, става невидим за смъртта. На неговото наметало имало лица на човешки души, на които била изписана мъка. Говори се, че имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.

Хадес е обвиняван за отвличането на Персефона. Брат му Зевс наредил той да върне Персефона на майка ѝ. Хадес се съгласил, но преди тя да тръгне, ѝ дал няколко зрънца от нар – символ на брака. Персефона изяла зърната и никога вече не можела да забрави или изостави Хадес. Това доказва хитростта на владетеля на Подземното царство, която според един мит, той получил от Хермес.

Хадес