Хайнрих Шлиман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хайнрих Шлиман
немски археолог

Роден
Починал
Научна дейност
Област Археология
Хайнрих Шлиман в Общомедия

Хайнрих Шлиман (немски: Heinrich Schliemann, 1822—1890) е немски археолог, известен със своите находки в Мала Азия на мястото на античната Троя.

Шлиман е роден на 6 януари 1822 г. в Нойбуков (Neu Bukow), Мекленбург в семейството на небогат протестантски свещеник. Като малък получава като подарък за Коледа „Илиада“ на Омир. Разглеждайки книгата, той вижда рисунка на древния град Троя. Тогава решава, че подобни циклопски стени не може да са изчезнали напълно. По негово време Омир се считал за автор на легенди. По тази причина, когато пита баща си дали някой е открил този град, той му отговаря, че Троя е само мит. Въпреки казаното, младият Шлиман не спира да вярва в истинността на „Илиада“.

Първоначално работи в магазин. Един ден някакъв пиян човек започва да рецитира стихове от „Илиада“ на гръцки. Шлиман се увлича и плаща за питиетата на този „оратор“ само и само да не спира с рецитирането. В този момент бъдещия велик археолог си припомня детската си мечта да открие Троя.

Натрупва състояние от търговия и по време на Калифорнийската треска за злато решава да се посвети на откриването на Троя, вярвайки, че „Илиада“ на Омир не е само мит. По онова време историци и археолози твърдят, че Троя не съществува, учените се съмняват дори в Омир и неговата „Илиада“. Иманяри и златотърсачи от векове копаят на Акропола, но без резултат. Гърците мислят, че царските гробници в Микена са химера. Шлиман бил убеден, че знае точното място на Троя и то е там, където го е описал Омир в „Илиада“.

През 1868 г. той прави първото си посещение в Троя и Итака, а през 1869 г. се жени за 17-годишната гъркиня София Енгастроменос, която става негова вдъхновителка и най-вярна последователка. Вълнуващата любов със София както и подкрепата на английския министър-председател Уилям Гладстон му дават сили. Изпитанията се превръщат във вдъхновение за Шлиман. През 1870 г. той започва разкопки на бреговете на Мала Азия в местността наречена Хисарлък и през 1873 г. съобщава на света за откриването на голям комплекс. Той намира и много златни предмети, които нарича „Съкровището на Приам“. Шлиман започва разкопките, за да открие Омировата Троя, но на практика за сравнително кратък период от време той и помощниците му откриват 7 изчезнали града. През 1876 г. той открива и гробниците в Микена — първото свидетелство за съществуването на микенската култура. Шлиман счита откритите от него паметници и предмети за останки от времето на Троянската война, но всъщност много от тях са с доста по-древен произход. Последвалите анализи и разкопки доказват, че Троя се намира не в разкопаните от Шлиман втори и трети слой, а в шестия слой и че намерените от него предмети принадлежат на цар, живял хиляда години преди Приам. И така се се подразбира, че Троя не е открита, а е открита „Троя на Шлиман“.

Археологът умира на 26 декември 1890 г. в Неапол. Той е планирал да се прибере при семейството си за Коледа. По това време вече е посетил няколко лекари заради болки в ушите и всички те му казват, че няма причина да се тревожи. В Неапол припада и всички решават, че е скитник. Пътува сам и няма кой да му помогне. Съчувстващи хора го закарват в болницата, където отказват да го приемат, с мисълта, че е беден скитник. Тогава потърсват информация за него в дрехите му. Повикват лекаря му и той пита защо пациентът не е в болницата, на което отговарят, че няма кой да плати. Тогава лекарят им казва: „Кой да плати?! Та този човек е много богат!“ и вади кесия със злато от палтото на Шлиман. Откарват го в болница, но на сутринта умира. Тялото му е пренесено и погребано в Атина. На погребението му присъстват неговата съпруга, двете му деца — Андромаха и Агамемнон, и представители на различни страни.