Хайнрих фон Лендорф-Щайнорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хайнрих фон Лендорф-Щайнорт
германски офицер
Званиелейтенант
Години на служба1927 – 1944
Служи на Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Битки/войниВтора световна война
ОбразованиеГьоте университет Франкфурт на Майн

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
Хайнрих фон Лендорф-Щайнорт в Общомедия

Хайнрих фон Лендорф-Щайнорт (на немски: Heinrich von Lehndorff-Steinort) е германски лейтенант от Вермахта, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лендорф е роден в Хановер и учи икономика и бизнес администрация във Франкфурт на Майн.[1] През 1936 г. той поема управлението на семейното имение Steinort в Източна Прусия. След избухването на Втората световна война, той първо е пратен в Полша, а по-късно, като лейтенант от резерва, изпратен в щаба на генерал Федор фон Бок, който по-късно става върховен командир на Центъра за армии. По време на операция Барбароса (германската атака срещу Съветския съюз) Лендорф става свидетел на клането на еврейското население край Барисау в Беларус. След това Хенинг фон Тресков го спечелва към военната съпротива срещу Хитлер.

Като първи лейтенант в резерва, Лендорф е изпратен като служител за връзка в Област на отбраната I (Източна Прусия) в Кьонигсберг (днес Калининград, Русия). Ден след неуспешния опит за атентат срещу Хитлер във Вълчата бърлога на 20 юли 1944 г., Лендорф е арестуван. Той е осъден на смърт от Народна съдебна палата на 4 септември 1944 г.[2] Обесен е в същия ден в затвора Пльоцензе в Берлин. Съпругата му Готлибе фон Калнайн (1913-1993)[3] и четирите му дъщери Мари Елинор, Вера, Габриеле и Катарина, прекарват остатъка от войната в концентрационните лагери.

Неговата дъщеря Вера фон Лендорф (1939-) става известен фотомодел и актриса под сценичното име Верушка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Heinrich Graf von Lehndorff-Steinort в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​