Халаиб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Халаиб
Egypt relief location map.jpg
22.2231° с. ш. 36.6475° и. д.
Халаиб
СтранаFlag of Egypt.svg Египет
Население1926 [1] души

Халаиб (на арабски: حلايب‎) е пристанищен град на брега на Червено море, административен център и най-голямо населено място в Халаибския триъгълник – спорна територия на границата между Египет и Судан. Халаиб е най-големият южен град по така наречената Египетска Ривиера. В околностите на града се намират развалините на средновековния град Айдаб. Към настоящия момент Халаиб е под египетски контрол. Суданското правителство продължава да смята града и целия триъгълник за част от своята територия, въпреки че суданските военни части се изтеглят от града през 2000 година.

Археология[редактиране | редактиране на кода]

На 20 км северно от днешния град се намират руините на средновековното пристанище Айдаб. Вероятно е създаден в периода на Птолемеите. По-късно Айдхаб е окупиран от Беджасите, население от Източна Африка. След това е завладян от Фатимидите през 10-ти век.[2] Ограбен от Рено дьо Шатийон през 1182 г. и от крал Давид I от Макурия около 1270 г., той е окончателно разрушен от мамелюския султан Барсбай през 1426.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Spis powszechny z 2006 roku. ¬
  2. Dahl, Gudrun & al: "Precolonial Beja: A Periphery at the Crossroads." Nordic Journal of African Studies 15(4): 473–498 (2006). (consulté le 16 juin 2009)
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.