Халвдан Бялата кост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Халвдан Бялата кост
Информация
Роден
Починал
Наследник Ейстейн Халвдансон
Семейство
Брак Аса Ейстейнсдотир
Потомци Ейстейн Халвдансон
Баща Олаф Дървосекача
Майка Сьолвейг Халвдансдотир

Халвдан Бялата кост (на старонорвежки: Hálfdan hvítbeinn) е полулегендарен конунг от династията Инглинги, живял в първата половина на 8 век. Подвизите му са описани доста подробно в Сага за Инглингите на Снори Стурлусон.

Халвдан Бялата кост бил син на Олаф Дървосекача и на Сьолвейг, дъщерята на Халвдан Златния зъб, конунга на Солейяр (историческа област в Норвегия, част от Хедмарк). Според обичая от онова време било прието децата да се дават за възпитание на трети лица, затова Халвдан бил отгледан от своя вуйчо Сьолви в родовото имение на майка му в Солейяр. В онези години настанал глад поради слаба реколта и хората решили, че за това е виновен техният конунг Олаф Дървосекача. Съгласно вярванията на викингите в подобни случаи било необходимо да се принесе особено скъпа човешка жертва, за да измолят от боговете благополучие, и поради тази причина Олаф Дървосекача бил обкръжен в неговия дом и изгорен. След това много хора се отправили към Солейяр, където убили и Сьолви, и провъзгласили за конунг младия Халвдан. Халвдан не се забавил да подчини Солейяр, а така също и Румерике. Според изследователя А. А. Хлевов тези събития станали ок. 750 г.

Халвдан бил войнствен крал и успял да покори впоследствие Тотн и Хадаланд (исторически области в Оплан), голяма част от Вестфол, а след смъртта на неговия брат Ингялд, който дотогава управлявал Вермаланд, Халвдан наследил и тази територия.

Халвдан се оженил за Аса Ейстейнсдотир, дъщерята на конунга на Оплан Ейнстейн Суровия. Имали двама сина - Гюдрьод и Ейстейн Халвдансон.

Халвдан Бялата кост доживял до старост и бил погребан в могила в Скирингсал (в областта Вестфол).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]