Халед Машаал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Халед Машаал
خالد مشعل
палестински политик
2009 г.
Роден
28 май 1956 г. (67 г.)

Религиясунитски ислям
Политика
ПартияХамас
Халед Машаал в Общомедия

Халед Машаал или Халед Машал (на арабски: خالد مشعل‎) е председател на Политическото бюро на Палестинското движение за ислямска съпротива (Хамас).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село Силвад, край Рамалла, (Западен бряг на река Йордан).

След Шестидневната война през 1967 емигрира в Кувейт. Учи в гимназия, а по-късно учи физика в Кувейтския университет, където получава степен бакалавър. Още на 15-годишна възраст постъпва в редиците на ислямистката организация „Братя-мюсюлмани“. В университета се занимава с политическа дейност в рамките на палестинската общност.

След завършване на университета преподава физика в училище.

През 1987 г. участва в създаването на Хамас, влиза в състава на неговото Политическо бюро.

След окупацията на Кувейт от Ирак (август 1990) емигрира в Йордания.

От 1996 г. е председател на Политическото бюро на Хамас, заменяйки на този пост Муса Абу Марзук, който е арестуван по време на визита в САЩ през 1995 година (освободен е през 1997, след това остава член на бюрото на Хамас).

Опит за убийство[редактиране | редактиране на кода]

На 25 септември 1997 г., по нареждане на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, десет агенти от израелското разузнаване (Мосад), влизат с канадски паспорти в Йордания и впръскват отрова в по шията на Машаал[1]. Двама от агентите са заловени от йорданската полиция. По искане на йорданските власти, Израел предоставя противоотрова и освобождава от затвора духовния лидер на Хамас Ахмед Ясин[2]. В замяна израелските агенти са освободени и екстрадирани в родината си[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]