Халет Чамбел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Халет Чамбел
Halet Çambel
турски археолог
проф. Халет Чамбел
проф. Халет Чамбел

Родена
Починала
12 януари 2014 г. (97 г.)

Националност Турция
Учила вРобърт колеж
Парижки университет
Истанбулски университет
Научна дейност
Работила вУниверситета в Саарланд
Истанбулски университет
Халет Чамбел в Общомедия

Халет Чамбел (на турски: Halet Çambel) е турски археолог, професор.[1]

Посвещава се на теренни археологически проучвания. Започва своята кариера като стажант на разкопките в Богазкьой. Там се намира и известният хетски град Хатуша. Там е основан и първият турски музей на открито, който включва и могилата Каратепе-Арсланташ, известна в научните среди като „мястото, където са дешифрирани хетските йероглифи“. Има съществен принос за откриването и изследване на Каратепе и за дешифрирането на хетските йероглифи.

Остава в историята и като първата турска спортистка, участвала на Олимпиада. На олимпиадата през 1936 г. представя Турция по фехтовка. Печели медал и титлата „първата турска спортистка, участвала на Олимпиада“.

Съпруга на Наил Чакирхап, архитект от Анкара.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Халет Чамбел е родена на 27 август 1916 г. в Берлин.[2] Баща и е Хасан Джемил Бей, който тогава е воененно аташе в Германия. Той е бил близък приятел на Кемал Ататюрк. Майка и е Ремзие Ханим, дъщеря на тогавашния посланик в Берлин Ибрахим Хакъ паша. Тя е третото дете от семейството. Сестра и е адвоката и журналист Лейла Чамбел. Брат и е турският инженера Бюлент Чамбел.[3]

Известно време живее с родителите си в Швейцария и Австрия. Това е периода след Първата световна война. В Турция пристига на 8-годишна възраст.

Средното си образование завършва в Американския девически колеж Arnavutköy. Тогавашният и учител по история на изкуството и участието и в организираните от него пътувания до историческите места на Истанбул се оказват важни за избора на професия.

След завършване на средното си образование започва учи археология в Парижкия университет Сорбона. Получава тригодишна стипендия от френското правителство, Изучава хетски и староеврейски. През 1935 г. за пръв път участва в археологически разкопки като стажант. Участва в археологическите разкопки в Alacahöyük които тогава се ръководят от Курт Бител (Kurt Brittel).

След завършване на бакалавърското си образование (1938 г.), Чамбел започва докторантура в Сорбоната. През лятото на 1939 г. работи във Френския археологически институт в Истанбул. Пристига в Турция за да участва в разкопките на град Yazılıkaya/Midas, водени от Emilie Haspels, но поради започване на Втората световна война не може да се върне във Франция. Работи като асистент на Хелмут Теодор Босерт в Истанбулския университет.

През 1940 г. се омъжва за Наил Чакърхан, ляв журналист и писател, работещ за вестник Тан. Известно време преподава френски в гимназията Хайдарпаша. Продължава докторантурата си в Истанбулския университет. Провежда сондажни проучвания в Kırşehir Hashöyük от името на Турското историческо дружество.

Откритията в района на Каратепе през 1946 г. и проучването на хетските артефакти от района между градовете Кайсери и Адана, се оказват решаващи за кариерата и. Тогава изследователският екип установява, че хетските йероглифи и финикийското писмо са били използвани едновременно, откритие помага за разчитане на финикийското писмо и дешифриране на хетските йероглифи. След 1952 г. провежда разкопките в Каратепе-Арсланташ. Инициатор за създаването на музей на открито и възстановяване, съхранение и експониране на археологическите находки, открити в Каратепе. Съпругат на Чамбел, Наил Чакърхан, осъществява идеята по проект на архитекта Тургут Кансевер.

През периода 1948 – 1949 г., заедно с Френския археологически институт, провежда археологически проучвания на град Язълъкая/Мидас.

През периода 1962 – 1963 г. Чамбел е гост-лектор в университета Саарбрюкен Германия. След завръщането си в Турция тя започва работа в Истанбулския университет и създава катедрата по праистория.

През 1964 г. започва разкопките на могилата Чайоню в Ергани, заедно с Робърт Дж. Брейдууд от Чикагския университет и съпругата му Линда С. Брейдууд. Това е едно от най-забележителните и археологически открития. Там са открити данни представящи най-ранния предкерамичен неолит. В Чяйоню е открита уникална каменна архитектура от същото време.

В рамките на съвместен проект на Истанбулския и Чикагски университети за праисторически изследвания в Югоизточна Анатолия, осъществяван от Халет Чамбел, през 1964 г. са направени теренни проучвания на некропола Бирис (Biris) и Söğüt в Урфа-Бозова. През 1968 и 1070 г. Халет Чамбел археологическите проучвания на Гирикихакиан (Girikihacıyan) в Деарбекир.

Халет Чамбел е тази която през 1966 г. започва първите археологическите проучвания на обширна територия попадаща в чашата на язовир Кебан.

През 1976 г. допринася за създаването на изцяло нов отдел за археометрия.

Пенсионира се през 1984 г. но и след това продължава участието си в археологически разкопки, научни конференции и писането на научни статии.

През 2004 г. дарява семейната си къщата, известна като „Червеното имение“ в Арнавуткьой, на университета Богазичи през 2004 г. След реставрация сградата е превърната в Изследователски център за археология и традиционна архитектура. Същият носи имената на Халет Чамбел и Наил Чакирхан.

Халет Чамбел умира на 12 януари 2014 г. в дома си в Истанбул.[4]

Признание[редактиране | редактиране на кода]

  • През 2005 г. получава наградата „Принц Клаус“, която се дава от Холандия за приноси към развитие културата.
  • През 2010 г. получава Голямата награда за култура и изкуство от Министерството на културата на Турция.
  • През същата година е публикуван „Епосът на Халет Абла“, поетичен текст, описващ живота на Халет Чамбел.

Спортна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Халет Чамбел прекарва свободното си време тренирайки фехтовка, тенис на маса и конна езда. През 1936 год тя представлява Турция по фехтовка на Летните олимпийски игри в гр. Мюнхен. Заедно със Суат Фетгери Ашени тя е първата турска спортистка, участвала на Олимпиадата. Тогава Халет Чамбел е сред поканените за среща с Адолф Хитлер, покана която тя отказа, под предтекст, че няма да участва в срещата без разрешението на турското правителството.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Статия за Халет Чамбел от проф. Мехмед Оздоган (Mehmet Ozdogan. 2023. Halet Cambel ile 50 Yıl) [1]
  2. Olimpiyatlardaki ilk Türk kadın
  3. Yaşamını Arkeolojiye ve Anadolu'ya Adamış Bir Bilim Kadını Halet Çambel, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Sayı:359, Ekim 1997 // Архивиран от оригинала на 2013-01-24. Посетен на 2024-02-11.
  4. Halet Çambel yaşamını yitirdi
  5. 12 Ağustos 2012 tarihli url=https://web.archive.org/web/20140126033136/http://www.bbc.com/sport/0/olympics/19224181 |tarih=26 Ocak 2014

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Halet Çambel в Уикипедия на турски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​