Халфорд Макиндер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Халфорд Макиндер
Halford Mackinder
географ

Роден
Починал

Националност Великобритания
Научна дейност
Област География, геополитика, геостратегия
Повлиян Карл Хаусхофер
Халфорд Макиндер в Общомедия
Географска опорна точка на историята или Хартландът на Макиндер

Халфорд Джон Макиндер (на английски: Halford John Mackinder) е британски географ и историк, известен като един от основателите на геополитиката и геостратегията. Известен е като рационализатор на британската външна политика от края на 19 и началото на 20 век във връзка с новите световни реалности – разпадането на Съюза на тримата императори и създаването на Тройния съюз. Преформулира в новия контекст старата британска външна политика на „равновесието на силите“ посредством създадената от него концепция на „Хартланд“-а.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

От 1887 г. преподава география в университета в Оксфорд, докато не е назначен за директор на Лондонското училище по икономика. От 1910 до 1922 г. е член на Камарата на общините, а по време на Гражданската война в Русия (1919 – 1920) е британски специален пратеник в южната част на Русия, за да поддържа връзка с командването на войските на генерал Антон Деникин.

Геполитически разработки[редактиране | редактиране на кода]

Макиндер публикува своя основен труд „Географска ос на историята“ (на английски: Geographical pivot of history) през 1904, в който извежда и същевременно въвежда в науката понятието и концепцията за Хартланда, която концепция е контрапункт на морската геостратигечска концепция на Алфред Махеан от 1890. Често неточно и не съвсем коректно в науката за геополитиката публикуването на тази негова разработка се счита за началото на геополитиката като наука, въпреки че, Макиндер не използва този термин.

Според геополитическата карта на Макиндер, земята е разделена на три области – централна, вътрешен (маргинален) полукръг и външен (островен, изолиран) полукръг. Централната част дава и наименованието на тази теория, това е Хартландът (на английски: heartland – важна област, област от съществено значение), който за Макиндер е Северна Азия и Близкия изток, около който са разположени вътре в дъгата Европа – Арабия – Индокитай, а в периферна дъга Северна Америка – Южна Америка – части от Африка – Австралия.

Макиндер, в различие от повечето си сънародници, дава повече тежест на геополитическото положение на държавата като стойността на масата, т.е. на земната и повърхност, отколкото на морската ѝ мощ, с което преформулира фундаменталния постулат на английската външна политика от 16 до 19 век. През 1919 г., непосредствено след Първата световна война, излиза неговия втори труд – „Демократичните идеали и реалността“, където той формулира и извежда тази максима, както следва: „Който управлява Източна Европа, управлява Хартланда, който владее Хартланда владее Евразия или сърцевината на т.нар. световен остров, а който владее Световния остров (29% от площта на Земята е суша), управлява света“.

През 1943 г., решаваща за изхода на Втората световна война, излиза третата поредна разработка на Макиндер – „Кръглата земя и постигането на мира“, в която драстично преработва и преобръща предходното си схващане за Хартланда, излагайки възгледите си да бъдещия световен ред след Втората световна война. В работата си Макиндер въвежда нова геополитическа ос около САЩ, обосновавайки идеята за създаването на геополитическите блокове и предвиждайки създаването на двуполюсния свят, който ще се върти около две противоположни оси: Съединените щати и Съветския съюз (Hartland). Ето защо, Макиндер се счита за „баща“ на евроатлантизма, често твърде неточно приеман от подръжниците на тезата за основател на науката геополитика.[1]

В опозиция на Макиндер е бащата на немската геополитическа школа Карл Хаусхофер, чийто ученици са двамата първи мъже в Третия Райх – Адолф Хитлер и Рудолф Хес. На теорията на Макиндер, Хаусхофер противопоставя знаменитата си идея за „континентален блок“ – Берлин-Москва-Токио. Впоследствие посредством Антикоминтерновския пакт, тази идея е преформулирана чрез създадената ос Берлин-Рим-Токио, но Хаусхофер разбира, че замяната на Москва – в случая центъра на Хартланда, с Рим – към момента център на второстепенна полуостровна държава, прави континенталния блок твърде слаб. По тази причина Хаусхофер е твърд противник на политиката на Йоаким фон Рибентроп, застъпвайки становището, че методът „блицкриг“ е неработещ за овладяване на огромно пространство, каквото е руското.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карастоянов, Стефан. Политическа география, Геополитика, Геостратегия (стр. 82 – 87). УИ „Св. Кл. Охридски“, ISBN 978-954-07-2756-1, трето основно преработено издание, 2008.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Halford Mackinder“ и страницата „The Geographical Pivot of History“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]