Битка при Хангут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хангьо (битка))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руската победа при Хангут, картина от Морис Бакоа, 1724 г.

Битката при Хангут (на шведски: Hangö, Hangut; на руски: Гангут) е първото голямо морско сражение между флотовете на Русия и Швеция по време на Великата Северна война. Състои се на 27 юли 1714 г. при носа Хангут на финландското крайбрежие на изхода на Финския залив в Балтийско море, близо до днешния град Ханко.

За да не рискува линейните си кораби, Петър I изпраща галерния флот на адмирал Апраксин да пробие пътя до Або (днес Турку). С 99 галери русите притискат шведска ескадра, командвана от Ереншелд, в дълбокия залив западно от носа и я атакуват. 9-те шведски кораба (от тях 7 линейни) посрещат русите с масиран огън и на 2 пъти ги принуждават да отстъпят. Апраксин решава 3-та атака да бъде насочена към фланговете на противника и по този начин успява да вземе шведите на абордаж. Всички кораби и самият Ереншелд попадат в плен.

Битката дълбоко впечатлява шведите, които дотогава не само са господствали в морето, но и са блокирали руските брегове. Стратегическите последствия са, че след нея цялото крайбрежие на Финландия е контролирано от русите, които лесно могат да атакуват самата Швеция.