Ханес Алфвен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханес Алфвен
Hannes Olof Gösta Alfvén
шведски физик

Роден
30 май 1908 година
Починал
2 април 1995 година (86 г.)
Юршхолм, Швеция
ПогребанШвеция

Религияатеизъм
НационалностFlag of Sweden.svg Швеция
Учил вУниверситет в Упсала[4]
НаградиНобелова награда за физика (1970)[1][2]
Златен медал „Ломоносов“ (1971)[3]
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вКралски технологичен институт в Стокхолм
Калифорнийски университет, Сан Диего
Южнокалифорнийски университет
Известен сработата си в областта на теорията на магнетохидродинамиката
НаградиNobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1970)
Ханес Алфвен в Общомедия

Nobel prize medal.svg Ханес Улоф Йоста Алфвѐн (на шведски: Hannes Olof Gösta Alfvén) е шведски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1970 година за основополагащите му работи в теорията на магнетохидродинамиката. Има многобройни приноси в областта на физиката на плазмата, включително върху полярните сияния, свойствата на поясите на Ван Ален, земната магнитосфера, динамика на плазмата в Млечния път и др.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 май 1908 година в Норшьопинг, Швеция. Защитава докторска дисертация на тема „Изследване на ултра-къси електромагнитни вълни“, защитена през 1934 в Университета в Упсала. През 1940 става професор по електродинамика в Кралския технологичен институт в Стокхолм. От 1963 е професор по физика на плазмата. Междувременно, в периода 1954 – 1955 година е гост-професор в Университета на Мериленд – Колидж парк. През 1967 се прехвърля в САЩ, където работи в Калифорнийския университет в Сан Диего и Южнокалифорнийски университет.

Умира на 2 април 1995 година в Юршхолм, Швеция.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Теоретичната му разработка за природата на полярните сияния, като подравнени по земното магнитно поле електрични токове, базирана на по-ранна работа на Кристиан Биркеланд, е потвърдена след спътникови наблюдения, открили токове на Биркеланд.

На него са кръстени и вълните на Алфвен – нискочестотни трептения на плазма. Голяма част от неговите теории за магнитосферите на планетите от Слънчевата система са потвърдени в края на 80-те години на ХХ век, чрез практически измервания на магнитните полета на различни планети и спътници.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]