Ханс Холбайн Млади

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ханс Холбайн Младия)
Направо към: навигация, търсене
Ханс Холбайн Млади
Автопортрет 1542 г. галерия Уфици
Автопортрет 1542 г. галерия Уфици
Роден
1498
Починал
1543
Националност германец
Стил портретното изкуство
Учители Ханс Холбайн Стари
Ханс Холбайн Млади в Общомедия
„Портрет на Еразъм“ – 1523 г.

Ханс Холбайн Млади (на немски: Hans Holbein der Jüngere) (1497 – 1543) е германски художник, последния виден представител на германската живопис от 16. век.

Ханс Холбайн произхожда от известна аугсбургска фамилия. Баща му, Ханс Холбайн Стари, е един от най-известните художници на своето време. С изкуство се е занимавал и чичо му, Зигмуд Холбайн, за чието творчество и живот е известно малко.

Още от малък художникът е възпитаван в Духа на новите светски идеи, на интерес към античността, към постиженията на науката и към книгите.

Влияние от италианското изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Изкуството на Високия италиански Ренесанс допринася значително за откъсването му от Късното готическо изкуство. Ранните произведения на Холбайн са близки по изобразителни похвати до класическите образци на Италианския ренесанс. По-късно силно влияние върху светогледа на художника оказват хуманистите от онова време Еразъм Ротердамски, нидерландски филолог и философ в Базел, и Томас Мор в Лондон.

Получил художественото си възпитание в дома на баща си, Холбайн работи отначало в Аугсбург.

1-ви Базелски период (1515 – 1525)[редактиране | редактиране на кода]

Ханс Холбайн Млади и брат му Амброзиус Холбайн, също художник, се преместват през 1514 г. в Базел, Швейцария с надеждата да намерят там добро препитание като илюстратори. Той се запознава с много хуманисти и учени от този период, в това число и с Еразъм Ротердамски. По молба на последния илюстрира неговата работа „Възхвала на глупостта“ издание от 1514 година с 82 рисунки. Холбайн илюстрира и други книги, участва в създаването на немския превод на Библията на Мартин Лутер. Както и неговия баща, създава витражи и рисува портрети.

В това време материалното положение на Холбайн е лошо. През есента на 1519 г. в Базел, много работи над декориране на външни фасади, превръщайки по такъв начин скромните частни къщи във великолепни дворци, украсени с колони и фигури.

„Мъртвия Христос в ковчега“, 1521 – 1522, Художествен музей (Базел)

,

„Мъртвия Христос в ковчега“ е картина, при вида на която, по думите на княз Мишкин в романа на Достоевски – „Идиот“, „у всеки вярата може да пропадне“.

Важни произведения от базелския период на Холбайн са: Портрет на юриста Бонифаций Амербах; 10 картини за страстите Христови; изображения на Рождество Христово и Поклонението на влъхвите; Мадона със светци; също знаменитата Мадона на семейство Мейер.

Към това време се отнасят портретите на Еразъм Ротердамски, Доротея Офенбург в образа на Лаиса Коринтска и Венера (1526), а така и рисунки към Стария Завет (91 л.) и „Танцът на Смърт“ (58 л.), гравюри на дърво на Лютцелбургер.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

През 1519 г., годината на смъртта на брат му, Ханс се жени за 4 години по-възрастната от него Елзбет Бинзенщок, вдовица на един базелски кожухар, което му дава възможност да стане член на Базелския еснаф на художниците и през 1520 г. да стане гражданин на Базел. Елзбет ражда четири деца. Жена си и първите две деца Ханс Холбайн увековечава в картината си „Жената на Холбайн с двете по-големи деца“ /1528, Художествен музей Базел/, която се счита за една от първите картини, в които един художник изобразява семейството си.

В Базел Холбайн Млади прави няколко портрета на Еразъм Ротердамски. Там той сътворява и двете си известни картини на Мадоната, „Дармщетската Мадона“ /1525 – 26 г., от 2004 г намираща се в Щедел, Франкфурт на Майн/ и „Солотумската Мадона“ /1522 г., намираща се в Художествения музей в Солотум/.

1-ви английски период (1526 – 28)[редактиране | редактиране на кода]

През 1526 г. Холбайн оставя Базел, тъй като заради Реформацията става трудно да намира работа. В Англия той намира добър прием от Томас Мор, до когото Еразъм написва препоръчително писмо. Подчинявайки се на господстващия в Англия вкус, Холбайн за цялото време на своето пребиваване там рисува изключително портрети: на Мор и неговото семейство, на архиепископ Кентърбъри, на астронома Кратцер, и др.

2-ри Базелски период (1529 – 31)[редактиране | редактиране на кода]

При завръщането си в Базель през 1528 г. Холбаин завършва фреските в залата на кметството (1530, сцени от Стария Завет) и рисува няколко портрети.

2-ри английски период (1532 – 1543)[редактиране | редактиране на кода]

През 1531 г. се преселва в Англия и много бързо става известен във висшите кръгове. През 1536 г. е назначен за придворен художник на английския крал Хенри VIII. Последните 11 години от живота си Холбайн посвещава на портретното изкуство, като създава много шедьоври.

От втората половина на 30-те години върху портретното творчество на Холбайн оказват влияние вкусовете и прищевките на двора, а също и еволюцията на европейската живопис в посока на маниеризма, но въпреки това Ханс Холбайн Млади не тръгва по пътя на идеализацията и пълното отказване от житейската правдоподобност в картините си.

Последният период на своя живот художникът живее между Базел и Лондон. През 1543 г., между 7 октомври и 29 ноември, той умира от чума, свирепстваща в Лондон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Пахомова В. А. Графика Ганса Гольбейна Младшего / В. А. Пахомова. – Л. : Искусство, 1989. – 228 с. : ил. – Библиогр.: с. 126 – 133.
  • Batschmann O. Hans Holbein : Sein Leben u Werk / Oskar Batschmann u. Pascal Griener. – Koln : DuMont, 1997. – 256 c.
  • Foister S. Holbein and England / S. Foister. – New Haven ; London : Yale univ. press for the Paul Mellon centre for studies in British art, 2004. – 308 p. : ill.
  • Pettegree A. Holbein: Court painter of the Reformation // History today. – 1998. – Vol. 48. – P. 22 – 28.
  • Зинаида Борисова „Галерия Боргезе“