Ханс Цулигер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ханс Цулигер
психолог
Роден
Починал
18 октомври 1965 г. (72 г.)
Научна дейност
Област Психология

Ханс Цулигер (на немски: Hans Zulliger) е швейцарски учител, детски психоаналитик и писател. От 1912 до 1959 г. е учител в основно училище в Итиген, Швейцария.

Цулигер е запомнен с пионерската си работа върху прилагането на психоаналитичните практики в образованието на ученици, най вече от провинциални, от работническата класа и в неравностойно положение. Той се запознава с модерното психиатрично мислене от педагога Ернст Шнайдер (1878-1957) в академията за учители Бърн-Хофвил. Цулигер ентусиазирано изучава работите на Зигмунд Фройд и Алфред Адлер и преминава обучителна анализа при швейцарският теолог Оскар Пфистер. По-късно Фройд се заинтересува от работата на Цулигер и го посещава два пъти в Швейцария.

След Втората световна война работата на Цулигер допринася за подновяването на психоаналитичното обучение в Европа. Цулигер още се смята за развитието на Tafeln-Z-Test, който е аналогичен та по-известния тест на Роршах.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

На български език

  • Трудновъзпитаеми ученици Приносъ къмъ теорията и практиката на психоаналитичната педагогика - книга за психолози, педагози, лекари, учители, родители и работници за училищно здравеопазване, Медико-Педагогическа библиотека № 8, София, 1944