Ханс Щефен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Портрет на Ханс Щефен от 1916

Ханс Щефен Хофман (на немски Hans Steffen Hoffman) (20 юли 1865 - 7 април 1937) е немски географ и топограф на чилийска служба.

Роден в пруското градче Фюрстенвердер (Fürstenwerder), сега в провинция Бранденбург в лекарско семейство. След като завършва местното училище и берлинската гимназия през 1883 е приет в Берлинския университет - специалност история. През 1884 година записва да учи и география в университета в Хале. По време на следването си през 1886 извършва географско проучване на Долна Франкония. От 1887 до 1889 година е на редовна военна служба.

През 1889 година сключва договор с чилийското правителство и започва работа като преподавател по история и география в Педагогическия факултет на Чилийския университет.

От 1893 година Щефен се включва от чилийска страна в съвместната аржентино-чилийска комисия по демаркацията на границата между двете страни, съгласно договора от 1881 година между Чили и Аржентина. Според член 1 от този договор границата трябва да премине по най-високите, вододелни части на Патагонските Анди, но поради непознаването на терена и хидрографията в региона голяма част от чилийските територии трябва да преминат към Аржентина, което довежда до големи спорове между двете страни. За тази цел Стефан е натоварен от чилийското правителство да уточни релефа и хидрографията на района и от 1893 до 1899 извършва детайлни изследвания на западните склонове на Патагонските Анди.

През 1893-1894 година се изкачва по река Палена (44º ю.ш.), открива двете реки, от които води началото си, и че северният ѝ приток извира от аржентинска територия на изток от езерото Хенерал-Пас.

През 1894-1895 година изследва долината на река Пуело (42º ю.ш.).

През 1896-1897 година изследва река Айсън-Симпсън, вливаща се от юг, на 45º 30` ю.ш. в протока Мораледа. Открива, че северната съставяща я река извира от аржентинска територия. Същото явление открива и при река Сиснес (на север от Айсън-Симпсън), която изследва през 1897-1898 година. Река Сиснес се влива в протока Пуюгуапи (между континента на изток и остров Магдалена на запад).

През 1898-1899 година на 46º30`ю.ш. изследва масива Сан Валентин (4058 м) и проследява на югоизток от него река Бейкър, вливаща се на 48º ю.ш. Установява, че реката е най-голяма в Южно Чили, и че северният ѝ извор е езерото Буенос Айрес, а южният – езерото Пуейредон (Кокрен). На юг от езерото Пуейредон изследва масива Сан Лоренсо (3700 м).

След приключване на полските дейности по демаркацията на границата от чилийска и аржентинска страна двете страни са представени в арбитражния съд в Лондон, на който чилийската делегация се възглавява от Ханс Щефен, а аржентинската — от Франсиско Морено. През 1902 година съдът се произнася окончателно в полза на Аржентина и двамата ръководители на демаркационната комисия са наградени с медали от английския крал.

През следващите години Стефан публикува множество статии касаещи Патагония и районите на чилийско-аржентинския спор. През 1913 година поради влошено здравословно състояние напуска Чили и се установява в Швейцария, в района на Давос, където умира на 7 април 1937 година.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Viajes y estudios en la región hidrográfica del Rio Puelo, Santiago de Chile, 1898;
  • Relación de un viaje de estudio á la Región andina, Santiago, 1893;
  • Memoria general sobre la espedicion esploradora del Rio Palena, Santiago, 1894.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hans Steffen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.