Ханс Щефен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ханс Щефен Хофман
Hans Steffen Hoffman
германски географ и топограф
Портрет на Ханс Щефен от 1916 г.
Портрет на Ханс Щефен от 1916 г.

Роден
1865 г.
Починал
1936 г. (71 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област География, топография, картография
Ханс Щефен в Общомедия

Ханс Щефен Хофман (на немски: Hans Steffen Hoffman) е германски географ и топограф на чилийска служба. Изследовател на Айсен в Западна Патагония.

Ранни години (1865 – 1889)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 юли 1865 година в пруското градче Фюрстенвердер (Fürstenwerder), сега в провинция Бранденбург, в лекарско семейство. След като завършва местното училище и берлинската гимназия през 1883 г., е приет в Берлинския университет – специалност история. През 1884 година записва да учи и география в Университета в Хале. По време на следването си през 1886 извършва географско проучване на Долна Франкония. От 1887 до 1889 година е на редовна военна служба.

През 1889 година сключва договор с чилийското правителство и започва работа като преподавател по история и география в Педагогическия факултет на Чилийския университет.

Експедиционна дейност (1893 – 1899)[редактиране | редактиране на кода]

От 1893 година Щефен се включва от чилийска страна в съвместната аржентино-чилийска комисия по демаркацията на границата между двете страни, съгласно договора от 1881 година между Чили и Аржентина. Според член 1 от този договор границата трябва да премине по най-високите, вододелни части на Патагонските Анди, но поради непознаването на терена и хидрографията в региона, голяма част от чилийските територии трябва да преминат към Аржентина, което довежда до големи спорове между двете страни. За тази цел Стефан е натоварен от чилийското правителство да уточни релефа и хидрографията на района и от 1893 до 1899 извършва детайлни изследвания на западните склонове на Патагонските Анди.

През 1893 – 1894 г. се изкачва по река Палена (44º ю.ш.), открива двете реки, от които води началото си, и че северният ѝ приток извира от аржентинска територия на изток от езерото Хенерал-Пас. От 1894 до 1895 изследва долината на река Пуело (42º ю.ш.), а от 1896 до 1897 изследва река Айсън-Симпсън, вливаща се от юг, на 45º 30` ю.ш. в протока Мораледа. Открива, че северната съставяща я река извира от аржентинска територия. Същото явление открива и при река Сиснес (на север от Айсън-Симпсън), която изследва през 1897 – 1898. Река Сиснес се влива в протока Пуюгуапи (между континента на изток и остров Магдалена на запад).

В периода 1898 -1899 г., на 46º30`ю.ш. изследва масива Сан Валентин (4058 м) и проследява на югоизток от него река Бейкър вливаща се на 48º ю.ш. Установява, че реката е най-голяма в Южно Чили, и че северният ѝ извор е езерото Буенос Айрес, а южният – езерото Пуейредон (Кокрен). На юг от езерото Пуейредон изследва масива Сан Лоренсо (3700 м).

След приключване на полските дейности по демаркацията на границата от чилийска и аржентинска страна, двете страни са представени в арбитражния съд в Лондон, на който чилийската делегация се възглавява от Ханс Щефен, а аржентинската – от Франсиско Морено. През 1902 г., съдът се произнася окончателно в полза на Аржентина и двамата ръководители на демаркационната комисия са наградени с медали от английския крал.

Следващи години[редактиране | редактиране на кода]

През следващите години Щефен публикува множество статии касаещи Патагония и районите на чилийско-аржентинския спор. През 1913 година поради влошено здравословно състояние напуска Чили и се установява в Швейцария, в района на Давос, където умира на 7 април 1937 година на 71-годишна възраст.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Viajes y estudios en la región hidrográfica del Rio Puelo, Santiago de Chile, 1898;
  • Relación de un viaje de estudio á la Región andina, Santiago, 1893;
  • Memoria general sobre la espedicion esploradora del Rio Palena, Santiago, 1894.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965, стр. 413 – 414.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hans Steffen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.