Хан Уди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хан Уди
император на Китай

Роден
Починал
Етнос Хан
Хан Уди в Общомедия

Хан Уди (на китайски: 漢武帝; на пинин: Hàn Wǔdì) е император на Китай от династията Хан, управлявал от 141 до 87 година пр.н.е. Управлението му продължава 54 години и остава най-дългото в китайската история до това на император Канси 18 века по-късно.

Управлението на император Уди се свързва с мащабно териториално разширение и изграждането на силна и централизирана държавна администрация в резултат на неговите реформи, включително налагането на конфуцианските доктрини. В областта на обществения и културния живот той е известен със своите религиозни нововъведения и с покровителството на поетическото и музикалното изкуство. При неговото управление се засилват и преките и непреки културни контакти със западните части на Евразия, а в самия Китай са въведени много нови земеделски култури и други техники.

Като военен ръководител Хан Уди достига най-голямото разширение на Китай за времето на династията Хан – в своя апогей империята му се простира от днешен Киргизстан на запад до Корея на изток и до северните части на Виетнам на юг. Той успешно отблъсква систематичните набези на северните си съседи хунну и през 139 година пр.н.е. изпраща своя посланик Джан Циен в търсене на съюз с владетелите на юеджи в Трансоксиана, поставяйки началото на поредица мисии в Централна Азия. Макар че историческите източници не показват той да е бил информиран за будизма, акцентирайки по-скоро върху неговия интерес към шаманизма, именно в резултат на организираните от Уди мисии на запад будизмът започва да прониква в Китай.

Установявайки автократично и централизирано държавно управление, Хан Уди приема принципите на конфуцианството за държавна философия и етичен кодекс на своята империя. Тези реформи имат траен ефект върху китайските традиции през следващите столетия и оказват силно влияние върху съседните култури. В същото време Уди е известен и със своите съветници шамани, както и с различни религиозни и културни нововъведения с не толкова видими исторически последствия.

Хан Дзинди император на Китай (141 пр.н.е. – 87 пр.н.е.) Хан Джаоди
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Emperor Wu of Han“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.