Хаос магия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хаосферата е популярен символ, свързван с хаос магията. Съществуват редица варианти на изображението. За повече информация вижте Symbol of Chaos.

Хаос магията е съвременна магическа традиция, в която се набляга на прагматичната употреба на съществуващите системи от вярвания, както и на създаването на нови и неортодоксални методи.

Общи принципи[редактиране | редактиране на кода]

Хаос магически ритуал с използване на видеоконферентна вързка.

Основен принцип в Хаос магията е, че вярата е средство. Въпреки че някои от техниките ѝ са уникални (напр. някои от формите на сигил магията), хаос магията е силно индивидиалистична и заема свободно от други системи от вярвания. Някои често срещани източници на вдъхновение обхващат спорни области като научната фантастика, научни теории, традиционна церемониална магия, неошаманизъм, източна философия, световни религии и индивидуални експерименти. Хаос магьосниците често работят с хаотични и хумористични парадигми, например поклонението Хундун от таоизма или Ерида от дискордианството. Често срещани сред хаотиците са както вярата в произволно божество, което отговаря на парадигмата, в която са, така и отхвърлянето на тази вяра при нужда. Хаотиците могат да са агностици или атеисти и да третират магическата практика като чисто психологическа, а не паранормална. Някои хаос магьосници също така използват психиделични наркотици в практики от типа на химиогностицизма.

История[редактиране | редактиране на кода]

Произход и създаване[редактиране | редактиране на кода]

Тази магическа дисциплина първоначално е формулирана в Западен Йоркшир, Англия през 70-те. Твърди се че хаос магията е била родена по време на среща между Питър Дж. Карол и Рей Шеруин в Дептфорд пред 1967 г., а през 1978 Карол и Шеруин основали Илуминатите на Танатерос (ИОТ), хаос магическа организация. В Liber Null от Питър Дж. Карол се доразвива тази нова, експериментална перспектива спрямо магията. Тази книга, заедно с „Психонавт“ (1981) на Карол все още са важни ресурси.

Влияния[редактиране | редактиране на кода]

Художникът и артист Остин Озмън Спеър, който за кратко е членува в А.'.А.'. на Алистър Кроули, но по-късно се разделя с тях, за да работи самостоятелно, е до голяма степен източникът на хаос магическата теория и практика. В частност Спеър е развил употребата на сигли, както и зареждането им чрез гнозис. Базовата техника за работа със сигли възпроизвежда техниката на Спеър, включително конструирането на фраза, конкретизираща магическото намерение, елиминирането на дублиращи се букви и художественото обединяване на оставащите букви в сигил. Въпреки че Спеър е починал преди да възникне хаос магията, той е масово считан за неин баща, заради своето отричане на традиционните магически системи в полза на техниките, базирани на гнозис.

След смъртта на Спеър магьосниците продължават да експериментират извън традиционните магически ордени. В допълнение към работата на Спеър хаос магията може да бъде считана за резултат от много фактори, включително бунтарството на 60-те и 70-те, широкият набор от публикации на тема магия от магьосници като Алистър Кроули и Израел Ригарди, влиянието на Дискордианизма и Робърт Антън Уилсън, както и популяризирането на магията от Уика.

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Първото издание на Liber Null не включва термина „хаос магия“, а само общо се позовава на магията или „магическото изкуство“. Текстовете от този период тенденциозно противопоставят универсални за магията принципи на нов специфичен стил или традиция в магията и описват своите нововъведения като усилия да бъде освободена магията от суеверията и религиозните идеи. В „Психонавт“ се въвежда названието „индивидуално вещерство, както е преподавано от ИОТ“

Хаосът става част от това движение, като бива определен като „нещото отговорно за зараждането и последвалите събития“ Би могло да бъде наречено и Бог или Тао, но названието Хаос е предпочетено, тъй като е виртуално изпразнено от съдържание и освободено от антропоморфни религиозни идеи.

Пролиферация[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че съществуват организации като ИОТ, хаос магията като цяло е един от най-слабо организираните клонове на магията и най-добре може да бъде описана като свободно движение. Отделни практикуващи доразвиват съществуващата материя като вграждат други концепции, като теория на хаоса, когнитивна наука, математика, хипноза и др.

Съвременните практикуващи експериментират с ретро-хрономагия или промяна на минали събитя. Това е умение, изискващо дълбоко разбиране на природата на паметта и вярата и също така на предполагаемия механизъм, чрез който цялата магия работи. От практикуващия се изисква да поддържа едновременно безгрижния спомен за миналото, вярата че нещата са част от хаотичния поток, очакване че ще настъпи промяна и способността да приема промените, когато настъпят. Тери Пратчет описва процеса като „ципът в панталоните на времето“.

Терминология и практика в хаос магията[редактиране | редактиране на кода]

Вярата като средство[редактиране | редактиране на кода]

Според хаос магическата теория вярата може да бъде активна магическа сила. Фокусът е върху гъвкавостта на вярата и умението да се избират съзнателно собствените убеждения, с надеждата, че вярата да бъде употребена по-скоро като средство, отколкото като относително непроменлива характеристика на личността. За да се предизвика гъвкавост по отношение на вярата се използват разнообразни психологически техники. Според други хаос магьосници пък, вярата не е необходима при правенето на магия. В „Книга на удоволствието“ и други свои творби Остин Озмън Спеър твърди, че Волята формулира Желанието, което разпространява Вярата.

Състоянието на гнозис[редактиране | редактиране на кода]

Питър Карол въвежда концепцията за гностичното състояние или гнозиса. Това е изменено състояние на съзнанието, което според неговата магическа теория е необходима преспоставка за извършването на повечето форми на магия. Това е отклоние от по старите концепции, където енергии, духове или символични актове биват описани като източник на магическа сила. Концепцията се базира върху будистката идея за Самадхи, популяризирана в западния окултизъм от Алистър Кроули и изследвана и доразвита от Остин Озмън Спеър.

Състоянието на гнозис е постигнато, когато умът на човек е фокусиран върху една единствена точка, мисъл, цел, която изтласква всичко останало. Всеки от практикуващите хаос магия развива собствени начини за достигане до това състояние. Всички подобни методи се основават на вярата, че една проста мисъл или насока преживяна в състояние на гнозис и забравена непосредствено след това, преминава покрай „психичния цензор“ и бива изпратена в безсъзнателното вместо към съзнателния ум, където може да бъде осъществена чрез средства неизвестни на съзнателния ум.

Описани са трите основни вида гнозис:

  • Гнозис, постиган чрез потискане/ ограничаване – това е форма на дълбока медитация в изменено състояние на съзнанието. Този вид гнозис използва бавни и ритмични дихателни техники, отсъствие на мисловни процеси, прогресивна мускулна релаксация, техники на самовнушение и автохипноза. Използваните за постигането на това състояние средства могат да включват гладуване, безсъние, сензорна депривация и хипнотични или предизвикващи транс наркотици.
  • гнозис постиган чрез възбуда – състояние на немислие, достигнато чрез интензивна възбуда. До него се стига чрез сексуална възбуда, интензивни емоции, бичуване, танцуване, ритмично барабанене, напяване, претоварване на сетивата, хипервентилация и употреба на свалящи задръжките или халюциногенни наркотици.
  • безразличната безсъдържателност е описана от Фил Хайн и Джан Фриис като трети метод. Тук възнамерената магия се осъществява между другото, така не поражда някакви особени мисли, които да трябва да се потискат.

Според тази вяра, специфични ритали, медитации и други елементи от по-традиционни форми на магия не могат да бъдат разбрани като самоцел, а само като предизвикващи гнозис техники.

Магическа смяна на парадигми[редактиране | редактиране на кода]

Може би най-поразяващата черта на хаос магията е концепцията за смяна на магическите парадигми. Заемайки термин от философът Томас Самуел Куун, Карон създава техниката на произволната смяна на нечии магически светоглед (или парадигма) – главна концепция в хаос магията. Пример за смяна на магическа парадигма е в извършването на ритуал по Лъвкрафт, последван от ритуал включващ техника, заета от книга на Едред Торсън. Тези две магически парадигми са много различни, но докато индивидът използва някоя от тях, то той/тя напълно вярва в нея до степен на игнориране на всичко останало. Подобни идеи са повлияни от тантрическите практики, свързани с разбиване на цялото социално кондициониране, за да бъде осъзната природата на реалността.

Промяната на магически парадигми понататък навлиза в магическата работа на практикуващо от много магически традиции, но хаос магията остава полето, където техниката е най-развита. Смяната на системи от вярвания по своя воля също така понякога се практикува от последователите на Дискордианизма.

Някои хаос магьосници обичат да оперират в рамките на мета-парадигма. Това е доста сходно със синкретизъм, но със съображението, че гъвкавостта на вярата е средство за постигане на лична сила и свобода.

Творчески ритуализъм[редактиране | редактиране на кода]

Модификацията и иновацията на ритуали се наблюдават във всички магически и религиозни традиции в различна степен. В случая на хаос магията идеята, че религиозните системи и техниките за провокиране на гнозис са взаимозаменяеми, води до появата на особено широк набор от най-разнообразни практики. Много автори изрично окуражават читателите да изобретят свой собствен магически стил.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chaos magic“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.