Хаос магия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хаосферата е популярен символ, свързван с хаос магията. Съществуват редица варианти на изображението.

Хаос магията е съвременна магическа традиция, в която се набляга на прагматичната употреба на съществуващите системи от вярвания, както и на създаването на нови и неортодоксални методи.

Общи принципи[редактиране | редактиране на кода]

Хаос магически ритуал с използване на видеоконферентна вързка.

Основен принцип в Хаос магията е, че вярата е средство. Въпреки че някои от техниките ѝ са уникални (напр. някои от формите на сигил магията), хаос магията е силно индивидиалистична и заема свободно от други системи от вярвания. Някои често срещани източници на вдъхновение обхващат спорни области като научната фантастика, научни теории, традиционна церемониална магия, неошаманизъм, източна философия, световни религии и индивидуални експерименти. Хаос магьосниците често работят с хаотични и хумористични парадигми, например поклонението Хундун от таоизма или Ерида от дискордианството. Често срещани сред хаотиците са както вярата в произволно божество, което отговаря на парадигмата, в която са, така и отхвърлянето на тази вяра при нужда. Хаотиците могат да са агностици или атеисти и да третират магическата практика като чисто психологическа, а не паранормална. Някои хаос магьосници също така използват психиделични наркотици в практики от типа на химиогностицизма.

История[редактиране | редактиране на кода]

Произход и създаване[редактиране | редактиране на кода]

Тази магическа дисциплина първоначално е формулирана в Западен Йоркшир, Англия през 70-те. Твърди се че хаос магията е била родена по време на среща между Питър Дж. Карол и Рей Шеруин в Дептфорд пред 1967 г., а през 1978 Карол и Шеруин основали Илуминатите на Танатерос (ИОТ), хаос магическа организация. В Liber Null от Питър Дж. Карол се доразвива тази нова, експериментална перспектива спрямо магията. Тази книга, заедно с „Психонавт“ (1981) на Карол все още са важни ресурси.

Влияния[редактиране | редактиране на кода]

Художникът и артист Остин Озмън Спеър, който за кратко е членува в А.'.А.'. на Алистър Кроули, но по-късно се разделя с тях, за да работи самостоятелно, е до голяма степен източникът на хаос магическата теория и практика. В частност Спеър е развил употребата на сигли, както и зареждането им чрез гнозис. Базовата техника за работа със сигли възпроизвежда техниката на Спеър, включително конструирането на фраза, конкретизираща магическото намерение, елиминирането на дублиращи се букви и художественото обединяване на оставащите букви в сигил. Въпреки че Спеър е починал преди да възникне хаос магията, той е масово считан за неин баща, заради своето отричане на традиционните магически системи в полза на техниките, базирани на гнозис.

След смъртта на Спеър магьосниците продължават да експериментират извън традиционните магически ордени. В допълнение към работата на Спеър хаос магията може да бъде считана за резултат от много фактори, включително бунтарството на 60-те и 70-те, широкият набор от публикации на тема магия от магьосници като Алистър Кроули и Израел Ригарди, влиянието на Дискордианизма и Робърт Антън Уилсън, както и популяризирането на магията от Уика.

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Първото издание на Liber Null не включва термина „хаос магия“, а само общо се позовава на магията или „магическото изкуство“. Текстовете от този период тенденциозно противопоставят универсални за магията принципи на нов специфичен стил или традиция в магията и описват своите нововъведения като усилия да бъде освободена магията от суеверията и религиозните идеи. В „Психонавт“ се въвежда названието „индивидуално вещерство, както е преподавано от ИОТ“

Хаосът става част от това движение, като бива определен като „нещото отговорно за зараждането и последвалите събития“ Би могло да бъде наречено и Бог или Тао, но названието Хаос е предпочетено, тъй като е виртуално изпразнено от съдържание и освободено от антропоморфни религиозни идеи.

Пролиферация[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че съществуват организации като ИОТ, хаос магията като цяло е един от най-слабо организираните клонове на магията и най-добре може да бъде описана като свободно движение. Отделни практикуващи доразвиват съществуващата материя като вграждат други концепции, като теория на хаоса, когнитивна наука, математика, хипноза и др. Съвременните практикуващи експериментират с ретро-хрономагия или промяна на минали събитя. Това е умение, изискващо дълбоко разбиране на природата на паметта и вярата и също така на предполагаемия механизъм, чрез който цялата магия работи. От практикуващия се изисква да поддържа едновременно безгрижния спомен за миналото, вярата че нещата са част от хаотичния поток, очакване че ще настъпи промяна и способността да приема промените, когато настъпят. Тери Пратчет описва процеса като „ципът в панталоните на времето“.[източник? (Поискан преди 27 дни)]

Терминология и практика в хаос магията[редактиране | редактиране на кода]

Вярата като средство[редактиране | редактиране на кода]

Според хаос магическата теория вярата може да бъде активна магическа сила. Фокусът е върху гъвкавостта на вярата и умението да се избират съзнателно собствените убеждения, с надеждата, че вярата да бъде употребена по-скоро като средство, отколкото като относително непроменлива характеристика на личността. За да се предизвика гъвкавост по отношение на вярата се използват разнообразни психологически техники. Според други хаос магьосници пък, вярата не е необходима при правенето на магия. В „Книга на удоволствието“ и други свои творби Остин Озмън Спеър твърди, че Волята формулира Желанието, което разпространява Вярата.[източник? (Поискан преди 27 дни)]

Състоянието на гнозис[редактиране | редактиране на кода]

Питър Карол въвежда концепцията за гностичното състояние или гнозиса. Това е изменено състояние на съзнанието, което според неговата магическа теория е необходима преспоставка за извършването на повечето форми на магия. Това е отклоние от по старите концепции, където енергии, духове или символични актове биват описани като източник на магическа сила. Концепцията се базира върху будистката идея за Самадхи, популяризирана в западния окултизъм от Алистър Кроули и изследвана и доразвита от Остин Озмън Спеър.[източник? (Поискан преди 27 дни)]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chaos magic“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.