Хардуерен порт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

В компютърния хардуер портът е мястото за съединение (физическо или логическо) на компютъра с други компютри или периферни устройства. Към него се свързват кабели с подходящи накрайници, с цел осъществяване на обмен на електронни сигнали (данни).

Най-често порт се нарича:

Понякога порт се използва взаимозаменяемо с понятието интерфейс, но по принцип интерфейс е по-широко понятие.

Видове портове[редактиране | редактиране на кода]

Паралелен порт[редактиране | редактиране на кода]

Паралелните обикновено се използват за свързване на принтер. Характерно за тях е, че едновременно се предават по 8 бита информация. Съвременните паралелни интерфейси са двупосочни, свързват се към LPT.

Сериен (последователен) порт[редактиране | редактиране на кода]

Периферните устройства със сериен интерфейс се свързват към PS/2 порт и COM порт.

  • PS/2-свързва клавиатура и мишка
  • COM-свързва клавиатура и модем

И PS/2 и COM, са последователни портове, информацията се предава бит по бит.

USB порт[редактиране | редактиране на кода]

USB порт е универсална серийна шина, последователен порт и данните текат двупосочно. USB връзката е най-бърза. При тази връзка при включване на USB не се налага рестартиране и префигуриране на компютърната система. В един USB порт могат да бъдат включени 127 устройства, които да работят едновременно, но колкото повече устройства са включени, толкова по-бавна е връзката.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Порт (компьютеры)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​