Хариберт I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хариберт I
Роден
около 520 г.
Починал
567 г. (47 г.)
Семейство
РодМеровинги
БащаХлотар I
МайкаИнгунда
Братя/сестриХрамн
Хилперих I
Гунтрам
Сигиберт I
Гундовалд
Хлотсинд
СъпругаИнгоберга
ДецаБерта Кентска
Бертефледе
Клотилде
Хариберт I в Общомедия

Хариберт I е франкски крал от династията на Меровингите. Крал на Париж (561 – 567), втори син на Хлотар I и Ингунда.

След смъртта на Хлотар I (561 г.) Франкското кралство се разделя между четиримата му живи синове Сигиберт I, Хариберт I, Хилперих I и Гунтрам, в духа на франската традиция – всеки от синовете управлява самостоятелно владение, което не е задължително географски цялостно, а може да включва и разпокъсани области. Кралете управляват самостоятелно, но са задължени да се обединяват при външна заплаха. Хариберт I получава Нейстрия, простираща се между р. Мозел и р. Лоара, Аквитания и областта около Париж. Главни градове освен Париж, са Руан, Тур, Поатие, Лимож, Бордо, Тулуза и др.

Хариберт I е бил образован, знаел и латински език, но водел и доста разпуснат живот. През 547 г. се жени за Ингоберга, от която има 3 дъщери – Хротилда, Бертфледа и Берта, но успоредно с това имал и 2 наложници (Марковефа и Мерофледа), дъщери на чепкач на вълна. По-късно той прогонва Ингоберга и се жени за Мерофледа, а след като тя умира, и за сестра ѝ Марковефа, която била монахиня. От двете сестри има 2 дъщери, а от говедарската дъщеря Теодогилда има син, който умира в невръстна възраст. Това поведение според църковните канони прави краля виновен за две светотатства: многоженец и съпруг на монахиня. В резултат Хариберт I става жертва на първото църковно отлъчване на меровингски крал.

Хариберт I води и скандална за времето си политика на вмешателство в църковните дела, което му навлича омразата на много от съвременниците му. Жени дъщеря си Берта за езическия крал на Кент Етелберт. Влиянието ѝ в кентския двор проправя път за християнизацията на кралството от Августин Кентърбърийски.

Разделяне на Франкското кралство след смъртта на Хлотар I (561). Владенията на Хариберт I са в червено

Порочният му живот води до ранната му смърт през 567 г., след което братята му решават да си поделят кралството му, а Париж остава обща територия.