Хари Потър и Затворникът от Азкабан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за романа на Джоан Роулинг. За филма със същото име вижте Хари Потър и затворникът от Азкабан (филм).

Хари Потър и затворникът от Азкабан
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Автор Джоан Роулинг
Първо издание 1999 г.
Великобритания, САЩ
Оригинален език Английски
Жанр фентъзи
Вид роман
Поредица Хари Потър
Предходна Хари Потър и Стаята на тайните
Следваща Хари Потър и Огненият бокал

Преводач Мариана Екимова-Мелнишка
ISBN ISBN 954446557X
Начало Harry Potter was a highly unusual boy in many ways.
Край And grinning broadly at the look of horror on Uncle Vernon's face, Harry set off towards the station exit, Hedwig rattling along in front of him, for what looked like a much better summer than the last.

„Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ (на английски: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) е третият роман от поредицата за Хари Потър на британската писателка Джоан Роулинг. Романът излиза на английски език през 1999 г. На български романът е пуснат на книжния пазар през 2001 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Преди да замине за третата си година в „Хогуортс“, Хари Потър е подложен на изпитанието да изтърпи леля си Мардж за цяла седмица. Момчето обаче не успява да сдържи емоциите си и прави магия, след което бяга от улица „Привит Драйв“ и стига до Лондон с автобуса „Среднощният Рицар“, когато той излъга, че се казва Невил Лонгботъм. Въпреки че извършва магия извън училището, от Министерството на магията не го наказват, като по-късно разбира, че това може би се дължи на страха от избягалия затворник Сириус Блек. Всички са притеснени, че той иска да убие Хари. Момчето се връща в училище, но е доста обезпокоено от честите появи на странно куче, представляващо поличба за скорошна смърт. Един ден случайно научава, че Сириус Блек е бил приятел на родителите му и ги е предал, ставайки причина за смъртта им. Оттогава Хари не е сигурен какво да прави, и воден от желанието си за отмъщение, се забърква в неприятни и дори опасни ситуации. Но дали всъщност Затворника от Азкабан има вина за престъпленията или е станал част от по-голям и злокобен план на Лорд Волдемор? Дали злите поличби ще се сбъднат? Ще се върне ли слугата при господаря си, за да му помогне да вдигне глава отново?

Край на разкриващата сюжета част.


     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи