Хари Потър и Нечистокръвния принц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хари Потър и Нечистокръвния принц
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Автор Джоан Роулинг
Първо издание 2005 г.
Великобритания, САЩ
Оригинален език английски
Жанр фентъзи
Вид роман
Поредица Хари Потър
Предходна Хари Потър и Орденът на феникса
Следваща Хари Потър и Даровете на Смъртта

Преводач Емилия Л. Масларова
ISBN 9544469303
Начало It was nearing midnight and the Prime Minister was sitting alone in his office, reading a long memo that was slipping through his brain without leaving the lightest trace of meaning behind.
Край His hand closed automatically around the fake Horcrux, but in spite of everything, in spite of the dark and twisting path he saw stretching ahead for himself, in spite of the final meeting with Voldemort he knew must come, whether in a month, in a year, or in ten, he felt his heart lift at the thought that there was still one last golden day of peace left to enjoy with Ron and Hermione.
Хари Потър и Нечистокръвния принц в Общомедия

„Хари Потър и Нечистокръвния принц“ (на английски: Harry Potter and the Half-Blood Prince) е шестият роман от поредицата за Хари Потър на световноизвестната писателка Джоан Роулинг. Романът излиза на английски език на 16 юли 2005 г.

На български романът е пуснат на книжния пазар на 13 декември 2005 г.

Романът печели награда на Британската книга (British Book Awards) 2006 за „книга на годината“ (Book of the Year) [1] Архив на оригинала от 2007-11-06 в Wayback Machine. В първите 24 часа от книгата се продават 6,9 милиона копия само в Щатите или 287 564 книги на час, което я прави най-бързо продаваната книга в историята. Тя генерира повече от $100 милиона от продажби през първия уикенд.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Само пет седмици след завършека на „Хари Потър и Орденът на феникса“, Лорд Волдемор и неговата група зли магьосници, наречена „Смъртножадни“, започва да действа открито, причинявайки хаос и параноя в Британия, и убеждават дименторите да напуснат Азкабан. След голям отзвук от невъзможността на Корнелиус Фъдж да се справи със ситуацията, Руфъс Скримджър става министър на магията. Това е добре дошло за семейство Уизли, защото Артър получава повишение, което се отразява добре на финансовия статус на семейството.

Вечерта, в която историята започва, Сивиръс Снейп дава „Неразрушима клетва“ на майката на Драко Малфой Нарциса, да предпазва Драко и да му помага в мисиите му, които не са ясни за момента. Свидетел е Белатрикс Лестранж – сестрата на Нарциса.

Поради повишената активност на Смъртножадните, защитата на Хогуортс е повишена. Снейп получава правото да преподава по желания от него предмет – Защита срещу черните изкуства – докато Албус Дъмбълдор и Хари Потър издирват пенсионирания магьосник Хорас Слъгхорн, за да замени Снейп като учител по отвари. В първия им час по отвари Слъгхорн дава на заем един стар учебник, който е бил собственост на някой, назовал се с името Нечистокръвния принц. Ръчно написаните бележки помагат на Хари да бъде по-добър даже и от Хърмаяни, която е най-добрата в часовете по отвари. Доброто му представяне в първия час по отвари му спечелва дванадесет часова доза от Феликс Феликсис (отвара, която дава на изпилия я много добър късмет за период от време).

Заради промяна в държанието на Драко Малфой, Хари го подозира, че е станал Смъртножаден. Той споделя подозренията си с Дъмбълдор, който привидно не обръща никакво внимание, но по-късно се разбира че е доверил разследването на Снейп.

Точно когато изглежда, че Хърмаяни и Рон ще станат гаджета, Рон я отрязва и вместо това започва да се среща с Лавендър Браун. За да си върне, Хърмаяни започва да се среща с Кормак МакЛагън и да ѝ бъде придружител на коледното парти на Слъгхорн, но нейният план се проваля грандиозно. Хърмаяни се кара постоянно с Рон заради книгата, докато Рон случайно е отровен, след което двамата решават да спрат враждата си. Малко след това Рон скъсва с Лавендър, когато тя се оказва прекалено голяма напаст.

През това време Хари е обект на още по-голямо внимание, най-вече от тийнейджърки. но единственото момиче, към което той проявява интерес е по-малката сестра на Рон – Джини Уизли. Той се страхува, че обичта му към Джини ще разруши приятелството му с брат ѝ. След победен мач на Грифиндор по куидич (който Хари изпуска благодарение на наказанието му със Снейп), Хари неочаквано целува Джини пред всички и тогава те започват да излизат, което кара много момичета да ревнуват от Джини, най-вече Ромилда Вейн.

В серия от частни уроци, Дъмбълдор показва редица спомени на Хари, които хвърлят светлина върху миналото на Волдемор. Когато виждат последния спомен, притежание на Слъгхорн и е осигурен от Хари, посредством Феликс Феликсис, Дъмбълдор предполага, че Волдемор е разделил душата си на седем части, като скрива шест от тях, което го прави безсмъртен, докато те съществуват, оставяйки седмата част в собственото си тяло. Докато две от тях са вече разрушени, Дъмбълдор вярва, че има още четири, които трябва да бъдат разрушени. Той и Хари отиват да разрушат още една и успешно се връщат с медальона от очакваното място, но Дъмбълдор е много обезсилен.

Двамата се връщат в Хогуортс и виждат Черния знак в небето над замъка. Докато разследват, те са изненадани от Драко Малфой. Дъмбълдор парализира Хари, който носи мантията невидимка, позволявайки му да бъде свидетел на всичките неща, които ще се случат, докато той е невидим и неможещ да направи нищо. Времето, което му отнема да парализира Хари, му попречва да се защити от Малфой, който го обезоръжава и му разкрива, че е позволил на Смъртножадните да влязат в Хогуортс, използвайки Нужната стая.

Скоро други Смъртножадни се появяват и подтикват Драко да изпълни мисията си, но той се разколебава. Снейп се появява малко след това и убива Дъмбълдор със заклинанието „Авада Кедавра“. Смъртножадните избягват. От очевидната смърт на Дъмбълдор неговата парализираща магия спира да действа и Хари може свободно да се движи. Хари преследва Снейп и след краткотраен двубой между двамата разбира, че именно Снейп е Нечистокръвния принц. Снейп избягва с Малфой.

Хари взима медальона и бързо разбира, че той е фалшификат. Той намира в него бележка, адресирана към Волдемор, подписана с инициалите „Р.А.Б“, който е откраднал истинската част на душата му, за да го унищожи възможно най-скоро, с надеждата, че когато Волдемор се срещне с достоен съперник да бъде отново смъртен.

Минерва Макгонагъл става директор на Хогуортс, въпреки че повечето учители се опасяват, че училището може да бъде затворено. Заедно, директорката и Скримджър се опитват да изтръгнат информация от Хари, която той е получил от Дъмбълдор, но Хари я запазва за себе си.

След погребението на Дъмбълдор, Хари обсъжда дали да се завърне в училището, за да може да унищожи оставащите части от душата на Волдемор и окончателно да го унищожи. Той казва на Рон и Хърмаяни за решението си и двамата настояват да го придружат.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи