Хари Потър и Орденът на феникса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хари Потър и Орденът на феникса
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Автор Джоан Роулинг
Първо издание 2003 г.
Великобритания, САЩ
Оригинален език Английски
Жанр фентъзи
Вид роман
Поредица Хари Потър
Предходна Хари Потър и Огненият бокал
Следваща Хари Потър и Нечистокръвния принц

Преводач Емилия Л.Масларова
ISBN ISBN 9544467610

„Хари Потър и Орденът на феникса“ (на английски: Harry Potter and the Order of the Phoenix) е петият роман от поредицата за Хари Потър на Джоан Роулинг. Романът излиза на английски език през 2003 г.

На български, романът е пуснат на книжния пазар на 13 декември 2003 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В началото на книгата Хари Потър и братовчед му Дъдли Дърсли са нападнати от диментори (страховити същества, пазители на затвора Азкабан, изсмукващи цялото щастие на хората), като успява да ги отблъсне със сложно заклинание (за покровител). На невръстните магьосници е забранено правенето на магии извън училището за магия и вълшебство „Хогуортс“, затова героят е изправен пред изключване и дори пред нещо по-страшно-да загуби магията си завинаги. Впоследствие Хари е оправдан по всички обвинения.

При пристигането в „Хогуортс“ се разбира, че Министерството на магията се опитва да вземе властта в древното училище. То назначава като преподавател по Защита срещу Черните изкуства Долорес Ъмбридж – зла и властолюбива жена, която заема висок пост в министерството и в училището като „Велика инквизиторка на Хогуортс“. Ъмбридж налага на Хари поредица от жестоки наказания само заради твърдението му, че Лорд Волдемор (което е вярно) се е завърнал.

С остро перо тя го кара да дълбае по собствената си кожа надписа „Няма да лъжа“.

През цялата учебна година Хари е спохождан от странни сънища, които представляват своеобразно проникване в мислите и чувствата на Черния лорд.

Тези сънища му помагат да предотврати смъртта на господин Уизли – баща на най-добрия му приятел Рон.

В самия край на книгата Хари получава видение, че кръстникът му Сириус Блек е отвлечен и измъчван от Волдемор. Главният герой повежда членовете на ВОДА – тайна защитна организация, създадена от Хари, към Отдел Мистерии (известно още като войнството да Дъмбълдор). Там той открива тайнственото пророчество, направено от Сибила Трелони за него и Черния лорд. В започналата битка със смъртожадните се включва и Орденът на феникса, тайна организация от магьосници, която цели да издири и унищожи Волдемор, начело с Албус Дъмбълдор. В битката загива Сириус Блек, убит от своята братовчедка, която е смъртожадна също. Министерството най-накрая признава официално, че Волдемор се е завърнал. Хари разбира от професор Дъмбълдор защо Волдемор се е опитал да го убие преди четиринадесет години.

Край на разкриващата сюжета част.
     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи