Хари Стойка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хари Стойка
австрийски музикант

Роден
22 юли 1957 г. (66 г.)
Музикална кариера
Стилджаз, Цигански джаз
Инструментикитара
Семейство
Други родниниСейя Стойка (леля)

Уебсайтwww.harristojka.com
Хари Стойка в Общомедия

Харалд Вакар „Хари“ Стойка (на немски: Harri Stojka) е австрийски джазов китарист, композитор, аранжьор, певец и автор на песни от цигански произход.

Роден е във Виена на 22 юли 1957 година. Произхожда от ромската династия Ловара от племето Багарецки. Той е сред най-известните роми в Австрия. Неговият световен музикален стил се нарича още „Gipsysoul“.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Джаз китаристът започва професионалната си кариера на сцена през 1970 година с групата „Яно + Хари Стойка“. Скоро след това младият творец се присъединява към групата „Gipsy-Love“ на Карл Ратцер като басист и прави име като китарист с „Lens Truth Orchestra“ на Питър Волф. През 1973 г. основава „Harri Stojka Express“, която е единствената австрийска група, която е свирила на живо със звезди като Джими Клиф, Ерик Бърдън, Ван Морисън и Карлос Сантана на фестивал в Пратера на Виена.

Следва покана за легендарния джаз фестивал в Монтрьо, където Хари Стойка свири заедно с Лари Корийл като част от „Guitar Summit“. Изпълнението и до днес се счита за едно от най-добрите извяи пред публика на музиканта, което го нарежда сред звездите от световна клас.

След този фестивал Стойка се превръща в един от най-значимите австрийски джаз музиканти. Изпълнението му е последвано от покани за джаз фестивали като хедлайнери: Париж, Ангер, Прага, Лондон, Барселона, Ню Делхи, Ню Йорк, Сиракуза, Монтрьо, Детройт, Kahmoro Festival, Sziget Festival Budapest, Мемориалният фестивал на Джанго Райнхард в Аугсбург, Джаз фестивал в Грац, джаз фестивалът в Джакарта и Йогджакарта. Групата на Стойка пък прави легендарен пробив в Китай и Индия.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Стойка произлиза от династия Ловара-рома, която идва от Влашко преди 150 години и се установява във Виена, за да живее и работи. След анексирането на Австрия през 1938 г. семейството претърпява много жертви – от 200 роднини, само няколко членове на семейството оцеляват в концентрационните лагери и прословутия Марш на смъртта.

Заради това Хари Стойка участва в проекти, които са посветени на отбелязването на тези жестоки времена с цел да не бъдат забравени. Дискът от 2005 г. „Garude Apsa“ / „Hidden Tears“ има за цел да напомни музикалните корени на ромите, за да даде на днешното поколение гордост и смелост за бъдещето. В Европа, която е все по-политически ангажирана с ромската култура, Хари Стойка стартира кампанията „Аз съм „против“ думата цигани и „за“ думата роми“, която предизвиква обществен и международен интерес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]