Хари Худини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хари Худини
Harry Houdini
илюзионист
1915 г.

Роден
Починал
Погребан САЩ

Етнос евреи[1]
Религия юдаизъм
Активен период от 1896 г. до 1926 г.

Подпис HoudiniSig.svg
Уебсайт
Хари Худини в Общомедия

Хари Худини (на английски: Harry Houdini, роден Ерих Вайс, Erich Weiss или Ehrich Weisz) е американски илюзионист.[2][3]

Според намереното след смъртта му свидетелство за раждане (The Houdini Birth Research Committee's Report (1972)), Худини е роден в Будапеща в семейство на унгарски евреи. Родителите му емигрират в САЩ на 3 юли 1878 г., когато той е на 4 години. През 1887 година се установяват в Ню Йорк

Хари Худини започва да прави фокуси, когато е само на 10 години.[2] През 1892 г. приема псевдонима Худини в чест на френския илюзионист Робер Уден (Jean Eugène Robert-Houdin). Първоначално започва гастроли в САЩ със своя брат. Той се самоосвобождава от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари.

Худини непрекъснато усъвършенства и усложнява своите трикове и фокуси. С напредване на възрастта той често попада в болници след представление. През 1910 година започва да се снима в киното. Става приятел с президент Теодор Рузвелт. Има слухове, че се свързва с тайните специални служби. Започва да се интересува от авиация и прави първия в историята полет над Австралия.

В последното десетилетие от живота си Хари Худини започва да издава книги, в които разкрива много от тайните на своите трикове. Той също така разобличава някои шарлатани, които твърдят, че им помагат свръхестествени, отвъдни сили. В светлината на всичко това неговата смърт остава забулена в загадка.[2] Официалната версия е, че е починал от перитонит, но има съмнения, че може да е убит.

Худини с майка си и жена си

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Биография.
  2. а б в Хари Худини, магията продължава. // afish.bg. Посетен на 26 ноември 2021.
  3. Хари Худини - кралят на веригите и фокусите с карти. // delo.bg. Посетен на 26 ноември 2021.