Хари Худини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хари Худини
Harry Houdini
илюзионист

Роден
Починал
Погребан САЩ

Религия Юдаизъм
Активен период от 1896 г. до 1926 г.

Подпис HoudiniSig.svg
Уебсайт
Хари Худини в Общомедия

Хари Худини (на английски: Harry Houdini, роден Ерих Вайс, Erich Weiss или Ehrich Weisz) е американски илюзионист.

Според намереното след смъртта му свидетелство за раждане (The Houdini Birth Research Committee's Report (1972)), Худини е роден в Будапеща в семейство на унгарски евреи. Родителите му емигрират в САЩ на 3 юли 1878 г., когато той е на 4 години. През 1887 година се установяват в Ню Йорк

Хари Худини започва да прави фокуси, когато е само на 10 години. През 1892 г. приема псевдонима Худини в чест на френския илюзионист Робер Уден (Jean Eugène Robert-Houdin). Първоначално започва гастроли в САЩ със своя брат. Той се самоосвобождава от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари.

Худини непрекъснато усъвършенства и усложнява своите трикове и фокуси. С напредване на възрастта той често попада в болници след представление. През 1910 година започва да се снима в киното. Става приятел с президент Теодор Рузвелт. Има слухове, че се свързва с тайните специални служби. Започва да се интересува от авиация и прави първия в историята полет над Австралия.

В последното десетилетие от живота си Хари Худини започва да издава книги, в които разкрива много от тайните на своите трикове. Той също така разобличава някои шарлатани, които твърдят, че им помагат свръхестествени, отвъдни сили. В светлината на всичко това неговата смърт остава забулена в загадка. Официалната версия е, че е починал от перитонит, но има съмнения, че може да е убит.

Худини с майка си и жена си

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]