Хармодий и Аристогитон (скулптура)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хармодий и Аристогитон
(Тираноциди)
National Archaeological Museum of Naples - Tyrannicide group - Harmodius and Aristogeiton.jpg
Автор Критиос и Несиотес
Година II в.
Материал мрамор
Техника скулптура
Размери 182 см 
Местоположение Национален археологически музей в НеаполНеапол
Хармодий и Аристогитон
(Тираноциди)
в Общомедия

„Хармодий и Аристогитон“ (на италиански: Gruppo dei Tirannicidi) е скулптура висока 182 см, датирана от II век., автори Критиос и Несиотес, изработена от мрамор, изложена в Национален археологически музей в Неапол, Италия.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Хармодий и Аристогитон“ е скулптурна група, изобразяваща Хармодий и Аристогитон, наричани още Тираноциди (тираноубийци), е първата гръцка скулптура, която изобразява исторически фигури и факти, като се смята за пресечната точка между архаичния период и класическия стил в гръцкото скулптурно изкуство.

След установяването на демокрацията в Атина, скулптурната група на Тираноциди е била поръчана на скулптора Антенор, поставена впоследствие в атинската Агора. Скулптурата е била открадната от персите по време на окупацията на Атина през 480 г. пр. Хр. и е върната на атиняните от Александър III Македонски (според историка Ариан) или от Селевк I Никатор (според римския писател Валерий Максим (писател)). Междувременно обаче, гражданите на Атина са били поръчали на Критиос и Несиотес, нова скулптура на Хармодий и Аристогитон, която е изработена от майсторите, приблизително през 477 г. пр. Хр.

В наши дни и двете първоначални скулптури са изгубени, остават само копия, направени през римския период. Едно от тези копия, датиращо от II в. е изложено днес в Национален археологически музей в Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Хармодий и Аристогитон са гръцки герои убили през 514 г. пр. Хр., атинския Хипарх (тиран). Атиняните наричат двамата герои Тираноциди (тираноубийци).

Скулптурата ни показва идеализираните портрети на двамата герои. Хармодий е изобразен с голо тяло и доста по-възрастен от действителните години на героя. Виждаме го обръснат и с мечове в двете си ръце, като дясната ръка е вдигната и изнесена напред. Аристогитон е изобразен с брада, хламида преметната върху лявото рамо, държи два меча в ръце, като лявата ръка е вдигната и изнесена напред. От четирите меча са останали само дръжките.

Историята на Хармодий и Аристогитон продължава да бъде цитирана като възхитителен пример за героизъм и преданост в продължение на много години. Фактът, че скулптурите на Освободителите са копирани и по времето на римляните, демонстрира трайността на легендата за Тираноциди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Carlo Gasparri (a cura di) – Le sculture Farnese. Storia e documenti – Napoli, 2007, ISBN 978-88-510-0358-6

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gruppo dei Tirannicidi“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.