Хасан Насрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хасан Насрала
حسن نصر الله
ливански политик
Sayyid Nasrallah.jpg
Роден
Бурдж Хамуд, Ливан

Религия Дванайсетен шиизъм
Партия Хизбула

Уебсайт
Хасан Насрала в Общомедия

Сайед Хасан Насрала (на арабски: سيّد حسن نصر الله) е ръководителят на радикалната ислямска шиитска организация „Хизбула“ в Ливан от 1992 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в многолюдно семейство (той е най-възрастният брат от 9 деца) в Бурдж Хамуд през 1960 г. Семейството му произлиза от Южен Ливан. След завършване на гимназиалното си образование заминава за Наджаф, Ирак, където следва в ислямския университет. През 1978 г. е принуден заедно с мнозина ливански ислямисти да напусне Ирак и да се завърне в Ливан.

През 1982 г. последва Абас ал-Мусави и става един от основателите на Хизбула. През 1990 г. Хизбула изгражда редовна армия, начело на която застава Хасан Насрала. През февруари 1992 г. израелската армия успява да ликвидира Абас ал-Мусауи заедно с членове на неговото семейство. По предложение на Аятолах Хаменеи начело на „Хизбула“ като главен секретар на партията застава Насрала.

Понастоящем той управлява цялата партия, като ръководи и нейните военни операции най-вече срещу Израел и Сирия във войната ѝ с „Ислямска държава“. В последната война в Ливан през 2006 г. Израел има сериозни проблеми с частите на Хизбула. Партията е крайно настроена към западното влияние в Ливан и подръжниците му, което дава повод на САЩ и Израел да критикуват действията на Хизбула. Партията е подкрепяна от Сирия и Иран.