Хасан Насрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хасан Насрала
حسن نصر الله
ливански политик
Роден
31 август 1960 г. (63 г.)
Бурдж Хамуд, Ливан

Религияислям[1]
Дванайсетен шиизъм[1]
Учил всредно училище
Политика
ПартияАмал (1978 г. – 1982 г.)
Хизбула (1982 г.)
Семейство
Деца5

Уебсайт
Хасан Насрала в Общомедия

Сайед Хасан Насрала (на арабски: سيّد حسن نصر الله‎) е ръководителят на радикалната ислямска шиитска организация „Хизбула“ в Ливан от 1992 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в многолюдно семейство (той е най-възрастният брат от 9 деца) в Бурдж Хамуд през 1960 г. Семейството му произлиза от Южен Ливан. След завършване на гимназиалното си образование заминава за Наджаф, Ирак, където следва в ислямския университет. През 1978 г. е принуден заедно с мнозина ливански ислямисти да напусне Ирак и да се завърне в Ливан.

През 1982 г. последва Абас ал-Мусави и става един от основателите на Хизбула. През 1990 г. Хизбула изгражда редовна армия, начело на която застава Хасан Насрала. През февруари 1992 г. израелската армия успява да ликвидира Абас ал-Мусауи заедно с членове на неговото семейство. По предложение на Аятолах Хаменеи начело на „Хизбула“ като главен секретар на партията застава Насрала.

Понастоящем той управлява цялата партия, като ръководи и нейните военни операции най-вече срещу Израел и Сирия във войната ѝ с „Ислямска държава“. В последната война в Ливан през 2006 г. Израел има сериозни проблеми с частите на Хизбула. Партията е крайно настроена към западното влияние в Ливан и поддръжниците му, което дава повод на САЩ и Израел да критикуват действията на Хизбула. Партията е подкрепяна от Сирия и Иран.

Източници[редактиране | редактиране на кода]