Хасан Тахсин (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Хасан Тахсин.

Хасан Тахсин
Hasan Tahsin Paşa
турски журналист и национален герой

Роден
Починал
Измир, Османска империя
Хасан Тахсин в Общомедия

Хасан Тахсин (на турски: Hasan Tahsin) е османски журналист, патриот, републиканец, национален герой на Турция. Член на Тешкилат-и Махсуса.

Той неуспешно се опитва да убие братята Ноел и Чарлс Бъкстон в Румъния през Първата световна война.[1] За този опит за убийство е осъден на пет години затвор. Освободен е, когато немските войски пристигат в Румъния.[2]:75

Тахсин е национален символ на турската съпротива срещу вражеските сили. Той е първият, който открива огън по гръцките войници, които правят десант в Измир на 15 май 1919 г.[3] и започват тригодишната си окупация в западнчата част на Анадола, както и Гръцко-турската война. Убит е на място на 15 май 1919 г., след като първо убива знаменосеца на гръцките сили, нахлуващи в Измир, като така става първата жертва в Турската война за независимост. Преди да загине, той публикува и пише за вестника Хукук-у Бешер (от турски – „Човешки права“). Той е един от първите журналисти, които открито говорят за правата на жените.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Teşkilat-ı Mahsusa üyesi Hasan Tahsin", Hürriyet, 17 Mayıs 2009
  2. Noel-Buxton, Noel Noel-Buxton Baron, Leese, Charles Leonard. Balkan Problems and European Peace. G. Allen & Unwin, 1919.
  3. Yaşar Aksoy, Jülide Tunaseli, Love for 70 years: Izmir Fair, Metropolitan Municipality of Izmir, 2001, с. 1.
     Портал „Македония“         Портал „Македония