Хасдрубал Боетарх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Хасдрубал.

Хасдрубал Боетарх
Роден
Починал
предполага се II век пр.н.е.
Хасдрубал Боетарх в Общомедия

Хасдрубал Боетарх (на латински: Hasdrubal Boeotarch, ум. сл. 146 пр.н.е.) е генерал на Картаген. Той се бие през 150 пр.н.е. против Масиниса, царя на Нумидия през Третата пуническа война.

Хасдрубал тръгва през 150 пр.н.е. с 25.000 души против Масиниса. След първоначални предимства той попада на неподходяща територия и е победен в битка и обкражен с остатъка от войниците си. Епидемии и липси го карат да се съгласи на диктуваните условия от Масиниса. Затова той е осъден в Картаген на смърт и бяга.

През 149 пр.н.е. Картаген се навдига за последен бой против Рим. Смъртната присъда на Хасдрубал е премахната, той събира войска и помага на Картаген в боевете. Той причинява големи загуби на римската войска под консул Маний Манилий.

През 147 пр.н.е. той става главнокомандващ на Картаген и управлявал с жестокост. Той не успява да защити града от Сципион Млади през 146 пр.н.е. Когато Сципион Млади завзема града, войската и жителите се предават. Хасдрубал бяга с фамилията си и 900 негови хора в цитаделата. Тук той се съпротивлява известно време и бяга тайно като оставя своите хора там. Съпругата на Хасдрубал убива пред очите му децата си и се хвърля след това, проклиняйки го, в огъня.

Хасдрубал умира като римски пленник в Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]