Хатайспор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хатайспор
Hatayspor Kulübü
ПрозвищеKara Kırmızı (бяло-червените)
Основан23 юли 1967 г.  (на 56 г.)
СтадионНовият Хатай“,
Антакия, Турция,
Капацитет25 000[1]
Президент Нихат Тазеарслан
Старши треньор Волкан Демирел
ПървенствоПърва лига
2022/2319-то (изпада)
СпонсорConcorde Hotels and Resorts
УебсайтОфициален сайт
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип

Хатайспор Кулюбю (на турски:Hatayspor Kulübü или на турски: Atakaş Hatayspor) или просто Хатайспор, е турски професионален футболен клуб, от град Антакия, вилает Хатай. Те играят домакинските си мачове на „Новият Хатай“ в Антакия с капацитет 25 000 места.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хатайспор е основан от местното правителство през пролетта на 23 юни 1967 година, като част от програма за борба с лошите навици на младите хора и привличане на публиката към спортни състезания. Отборът е създаден чрез сливането на „Куртулушспор“, „Еснафспор“ и „Рейханлъ Генчлерспор“. Бордото и бялото стават основните цветове на отбора, символизиращи благородството и чистотата, а зеленият дафинов лист, избран за символ на клуба, означава желанието за мир. Основатели на клуба са Разик Газел (президент), Орхан Аксую (вицепрезидент), Фатих Хокаоглу (административен директор) и Хюсну Хатайли[2]..

На 9 февруари 2023 г., след серия от земетресения, ръководството на клуба обявява оттеглянето си от турското първенство[3].

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Yeni Hatay Stadyumu TFF.org
  2. Hatayspor kupasını aldı // hatayspor.org.tr.
  3. Туманов, Владислав. "Хатайспор" се оттегли от турското първенство // 2023 -02-09. Посетен на 2023-02-10. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]