Хачкар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Хачкар (на арменски խաչ, кръст) е каменен кръст, или по-често стела (висока масивна плоча) с кръст и богата врязана резба и различни изображения, издълбани върху камъка, който обичайно се поставял на кръстопът, във и върху фасадите на манастири и като самостоятелен християнски паметник (оброчище) в Армения и населените с арменци райони.

На територията на Армения са описани хиляди хачкари, като всеки от тях има уникална плетеница от гравирани символи, но всички рисунки са издържани в един стил.

В България дарени от арменците каменни стели "Хачкар" има в София в градинката "Ереван" на ул. Владайска, открит на 10 септ. 2008 от кметовете на София Бойко Борисов и на Ереван Ерванд Захарян, в Пловдив в двора на арменската църква издялан от туф в свещенния арменски град Ечмиядзин и осветен на 24.04.2005 г. в навечерието на 90 г. от "Агхет" (арменския геноцид) от протойерей Кеворк Хачирян, при арменската църква "Сурп Аствадзадзин" в Шумен, в центъра на Бургас при арменската църква Сурп Хач до х-л България като "паметник на геноцида над арменския народ" в композиция с фигура на дете, скулптурата е изработена през 1990 г. от Хари Норхаик Арабян , в Генерал Тошево 4 м хачкар в памет на император Александър Втори, изваян от скулптора Богдан Ванадзорци в Армения е открит от руския консул във Варна на 24.04.2005 г., във Варна е издигнат ажурен такъв като паметник "1700 години от приемане на християнството в Армения" в Приморската градина близо до детския кът с езерцето и още един масивен с по-модерен вид представлява "паметник на арменските бежанци във Варна" разположен в тревната площ пред Археологическия музей с лице към бул. “Мария-Луиза”, друг класически е в двора на арменската църква Св. Саркис, хачкар има и Батак стоящ между възрожденската църква "Св. Неделя", където са изклани много българи през Априлското въстание и новата „Успение на Пресвета Богородица”, той е изработен от полиран гранит, донесен от Армения със съдействието на братя Овсепян и официално е открит на 16 май 2008 година по случай 132 годишнина от Априлското въстание и Баташкото клане, върху монумента е издълбан надпис: „От признателния арменски народ в памет на батачани, загинали през 1876 година”.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]