Хашим Тачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хашим Тачи
Hashim Thaçi, 2012.jpg
Президент на Косово
Мандат от 7 април 2016 г.
Предшественик Атифете Яхяга
Лични данни
Роден
24 април 1968 г. (50 г.)
Националност Косово Косово
Религия Сунити
Полит. партия независим
Университет Прищински университет
Хашим Тачи в Общомедия

Хашим Тачи (на албански: Hashim Thaçi) е косовски политик, бивш министър-председател и сегашен президент на Косово.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 24 април 1968 г. в село Брочна, община Сърбица, Косово.

Хашим Тачи изучава филология и история в Призренския университет, а после продължава образованието си в университета в Цюрих.

През 1993 Тачи заминава за Швейцария поради политически причини. От 1993 Тачи финансира, набавя оръжие и организира АОК, която извършва терористични нападения в Косово.

В момента Хашим Тачи е президент на Косово. Комисията по законовите въпроси и човешките права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 16 декември 2010 година в Париж доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години. Наблюдателят на в-к The Independent Денис Макшейн обаче отбелязва, че в доклада на Марти „няма нито едно име, не е посочен нито един свидетел-очевидец на злодеянията, в които той обвинява Тачи: във вземане на органи от убивани от мъчители жертви“ и по този начин доказателства за причастността на Тачи към престъпленията напълно отсътстват.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Макшейн Д.. Доклад о торговле органами в Косове: где доказательства?. // The Independent. Архив на оригинала от 13 май 2013. Посетен на 2013-5-1.