Хаяо Миядзаки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хаяо Миадзаки)
Направо към: навигация, търсене
Хаяо Миядзаки
японски художник и режисьор
Хаяо Миядзаки 
Роден: 5 януари 1941 г. (75 г.)

Хаяо Миядзаки (на японски: 宮崎 駿) е японски автор на комикси, режисьор и аниматор.

Той е роден на 5 януари 1941 година в Токио. Започва кариерата си като аниматор през 1961 година. В края на 70-те години започва да режисира собствени филми и през следващите години се утвърждава като един от водещите японски автори на анимационни филми. Международна известност му донася филмът „Принцеса Мононоке“ (もののけ姫, 1997). Филмът става първата анимационна продукция, която печели Наградата на Японската академия за филм на годината. Филмът „Отнесена от духовете“ (千と千尋の神隠し, 2001) също печели приза на Японската академия за филмово изкуство и оглавява японския боксофис, превръщайки се в най-касовия филм в историята на японското кино до този момент.

Сред повтарящите се теми във филмите на Миядзаки е грижата за природата. Изразявайки феминизма на режисьора, главните му герои обикновено са силни независими млади жени, а отрицателните герои са двусмислени характери със скрити добри качества.

Успехът на Миядзаки в японското анимационно кино е толкова голям, че той е сравняван с американеца Уолт Дисни. През 2006 г. списание „Тайм“ го обявява за един от най-влиятелните азиатци за последните 60 години.

Анимационните филми, режисирани от Миадзаки, които са спечелили Голямата награда за аниме, са Наусика: От долината на вятъра (1984), Лапута: Замъкът в небето (1986), Моят съсед Тоторо (1988) и Доставките на Кики (1989).