Хванете Картър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за британския филм от 1971 година. За американския филм вижте Законът на Картър.

Хванете Картър
Get Carter
РежисьориМайк Ходжис
ПродуцентиМайкъл Клингър
СценаристиМайк Ходжис
В ролитеМайкъл Кейн
Иън Хендри
Джон Озбърн
Брит Екланд
МузикаРой Бъд
Премиера3 март 1971
(САЩ)
Времетраене112 мин.
Страна Великобритания
Езиканглийски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie
Хванете Картър в Общомедия

„Хванете Картър“ (на английски: „Get Carter“) е британски криминален филм от 1971 година, режисиран от Майк Ходжис. В главната роля е Майкъл Кейн като Джак Картър, лондонски гангстер, решен да отмъсти за смъртта на брат си с поредица от хладнокръвни и безмилостни убийства, извършени на мрачния фон на западащия Нюкасъл. Филмът е базиран на романа на Тед Люис „Джак се завръща у дома“ (1969), който от своя страна е вдъхновен от действителен случай в Североизточна Англия.[1][2]

„Хванете Картър“ е дебютът на Майк Ходжис като режисьор, като той е и автор на сценария. Цялата продукция на филма отнема осем месеца, като снимките продължават 40 дни и са направени в Нюкасъл и Гейтсхед. Във филма дебютира и актьорът Алън Армстронг.

През 1999 година „Хванете Картър“ заема 16-о място в класация на най-добрите британски филми на 20 век на Британския филмов институт. Пет години по-късно анкета сред британски кинокритици го обявява за най-добрия британски филм на всички времена.[3] През 2000 година в Съединените щати е направена нова версия на филма (вижте „Законът на Картър“) със Силвестър Сталоун в главната роля, но тя не е посрещната добре от критиката.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Herbert, Ian. Man convicted of 'Get Carter' killing blames Kray twins // independent.co.uk. independent.co.uk, 2006. Посетен на 1 юли 2011. (на английски)
  2. Hildred, Stafford. I'll prove I was framed says gangster jailed for Get Carter murder // dailymail.co.uk. Associated Newspapers, 2008. Посетен на 1 юли 2011. (на английски)
  3. Get Carter tops British film poll // BBC News. BBC, 2004. Посетен на 1 юли 2011. (на английски)