Хек карта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битката за Уеснот

Хек карта е дизайн за игри на дъска, обикновено използван за военни игри. Картата е разделена на еднакви хексагони (шестоъгълници).

Предимства и недостатъци[редактиране | редактиране на кода]

Основно предимство пред традиционната квадратна карта е, че разстоянието между центъра на всяко поле и центъра на кое да е от шестте съседни полета се запазва едно и също. В сравнение, разстоянието от центъра на квадратно поле до центъра на кое да е от четирите диагонални полета, споделящи общ ъгъл, е по-голямо от това на четирите полета, споделящи страна. Постоянното разстояние на хек картата е желателно за игри, в които измерването на движение е фактор. Друго предимство е, че съседните полета винаги споделят страна, а няма две полета с контакт само в една точка.

Един от недостатъците на хек картата е, че има съседни полета само в шест посоки, за разлика от осемте в стандартната квадратна карта. Обикновено полетата формират непрекъснат път, „горе“ и „долу“ или „север“ и „юг“, в този случай другите четири съседни полета лежат на „северозапад“, „североизток“, „югозапад“ и „югоизток“. В резултат, няма съседни полета на „изток“ и „запад“, което прави придвижването в права линия, в тези посоки, по-сложно от това на квадратна карта. Пътя в тези посоки криволичи, тъй като е невъзможно да се придвижиш напред, без да се върнеш малко назад в другата посока.

Хексагонална шах дъска показваща хода на офицер.

Игри традиционно използващи, четири главни посоки или по друг начин отговарящи на квадратната мрежа, могат да се пригодят към шестоъгълна мрежа по различни начини. Пример е хексагоналния шах.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Използва се в различни игри, включително и компютърни игри, като например: Heroes of Might and Magic III, Age of Wonders, Panzer General II, The Battle for Wesnoth, Civilization V и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hex map в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​