Хелвеция (могила)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хелвеция
Вход към гробницата
Вход към гробницата
Местоположение
Bulgaria Stara Zagora Province relief location map.jpg
42.7056° с. ш. 25.3464° и. д.
Хелвеция
Местоположение в България Област Стара Загора
Страна Флаг на България България
Област Област Стара Загора
Археология
Вид Могила
Период V-IV век пр.н.е.
Епоха Тракийска епоха
Хелвеция в Общомедия

Могила Хелвеция е тракийска култова постройка в Долината на тракийските владетели разкрита по време на експедицията ТЕМП, ръководена от доц.Георги Китов на 26 юли 1996 г. Археологическият обект е част от могилният некропол Шушманец и се намира край град Шипка[1][2].

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

Градеж[редактиране | редактиране на кода]

Гробница в могила Хелвеция – гробницата е изградена в южната периферия на могилата. Правоъгълна гробна камера и отворено преддверие са покрити с общ конзолен свод, направен от големи, добре обработени блокове, свързани с железни скоби, заляти с олово. Дромосът е широк и дълъг, изграден от различни по размер и обработка блокове на глинена спойка. Той е допълнително прилепен до фасадата на преддверието, което ясно се установява от закритата при неговото изграждане мазилка на фасадните стени. Стените на гробната камера и преддверието са покрити с тънък пласт щукова мазилка, която в релеф имитира зидария. Където мазилката е нарушена, се виждат многоцветни стени, което според Георги Китов индикира най-малко два периода на използване. Подовете на двете помещения, както и този на дромоса са покрити с тънка варова мазилка. До определена височина стените са вертикални, след което имат дъговидно, двускатно покритие, прекъснато от покрито от хоризонтален пояс.

Находки[редактиране | редактиране на кода]

Скелет на кон (в анатомичен порядък) е разкрит in situ в преддверието. Друг е лежал пред лицето на източното крило на дромоса. Тук е бил намерен бронзов набузник.

Датиране[редактиране | редактиране на кода]

Според паралелите с подобни артефакти от с.Оризово, (Община Чирпан), Георги Китов датира към края на V самото начало на IV век пр. Хр. извършване на погребението, а изграждането на комплекса, поставя няколко десетилетия по-рано.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК „Труд“, София 2012, ISBN 978-954-8104-29-6, стр. 2870.
  2. wikimapia.org - Могила Хелвеция