Дарданели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хелеспонт)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дарданели
Dardanelles landsat.jpg
Местоположение в Турция
Дарданели в Общомедия
Карта на Дарданелите

Дарданели (на турски: Çanakkale Boğazı; на гръцки: Δαρδανελλια), в миналото известен като Хелеспонт, е тесен пролив и воден път от международно значение разположен в Северозападна Турция, който формира част от континенталната граница между Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Един от най-тесните проливи използван в международното корабоплаване, Дарданелите свързват Мраморно море със Средиземно и Егейско морета, като в същото време позволява преминаване към Черно море през Босфора.

Повечето от северните брегове на пролива, които са по протежение на полуостров Галиполи (на турски: Gelibolu, Гелиболу) са слабо заселени, докато по южните брегове, които са по протежение на Троада (полуостров, наричан днес Бига, на турски: Biga Yarımadası) са населени от градското население на град Чанаккале, наброяващи 110 000 души.

Заедно с Босфора, Дарданелите образуват Черноморските проливи.

Проливът, с координати 40°13' северна ширина и 26°26' източна дължина, има дължина 61 km и широчина между 1,2 и 6 km. Средната дълбочина е 55 m, а максималната – 82 m. Водата тече в двете посоки – от Мраморно към Егейско море по повърхността, а в обратната посока е долното течение.

Най-големият град по течението на пролива е Чанаккале. Названието „Дарданели“ идва от Дардан, древен гръцки град на азиатския му бряг. Според древногръцката митология там паднала Хела, докато минавала пролива на гърба на овен, заедно с брат си Фрикс, бягайки от мащехата им Ино. Оттогава проливът се нарича Хелеспонт – морето на Хела.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дарданелите са играли стратегическа роля в историята. Древната Троя е била разположена близо до западния край на пролива, а на азиатския му бряг са се развивали действията по време на Троянската война. Персийската армия на Ксеркс I и по-късно армията на Александър Македонски са пресичали Дарданелите, за да завладеят противниковата територия през 480 г. пр.н.е. и съответно през 334 г. пр.н.е..

Според договор от 1841 г. само турски военни кораби можели да пресичат Дарданелите. По време на Първата световна война за този пролив се водила битка между Турция и Антантата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]