Хелмут Кол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хелмут Кол
немски политик
Хелмут Кол 
Роден: 3 април 1930
Лудвигсхафен, Германия

Хелмут Йозеф Михаел Кол (немски: Helmut Josef Michael Kohl) е германски консервативен политик от Християн-демократическия съюз (ХДС).

Биография[редактиране | edit source]

Роден е в семейството на Ханс Кол, който е държавен служител. Хелмут Кол е третото дете в силно религиозно католическо семейство. По-големият му брат загива по време на Втората световна война. Кол завършва гимназията Макс Планк. През 1950 г. се установява във Франкфурт, където следва право. През 1951 г. се прехвърля в университета в Хайделберг, където продължава обучението си по история и политически науки. През 1956 г. става асистент на Алфред Вебер, две години по-късно става доктор по философия, след защитата на дисертацията си на тема "Политическото развитие и реконструкцията на политическите партии след 1945 година". През 1960 г. е избран за водач на ХДС и заема този пост до 1969 г. От 1966 до 1973 г. е член на федералния съвет на партията. За определен период от време е професор в университета в Хайделберг. От 19 май 1969 г. е министър председател, а през 1971 г. се кандидатира за канцлер, но не е избран. Едва през 1982 г. става канцлер на Западна Германия от 1 октомври 1982 до 27 октомври 1998 (до 1990. Председател на ХДС от 1973 до 1998 г.

16-те години на власт като федерален канцлер на Германия са най-продължителните от времето на Ото фон Бисмарк. По негово време Германия се обединява политически, а по-късно Германия под негово ръководство подписва Маастрихтския договор. По време на неговото управление най-силно се набляга на икономиката и на международната политика на Германия. Привърженик е на умерената социадемократическа политика, единствените му по агресивни възгледи идват в подкрепата му политиката на Рейгън по отношение на СССР. По време на неговото управление германската марка бива заменена от еврото.

През 1988 г. заедно с президента на Франция Франсоа Митеран Кол получава международната награда "Карл Велики". През 1998 г. Кол е обявен за "Почетен гражданин на Европа" от европейските държавни глави за приноса си към обединяването и кооперирането между европейските държави. Той е първият човек след Жан Моне, получил това отличие.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Хелмут Шмит Бундесканцлер (1 октомври 1982 – 27 октомври 1998) Герхард Шрьодер