Хелън Шърман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хелън Шърман
Роден 31 май 1963
Шефилд, Южен Йоркшър, Великобритания
Националност британка
Друга професия химик
Сегашна професия космонавт-изследовател
Престой в космоса 7 денонощия 21 часа 13 минути
Селекция Група Великобритания (1989)
Мисии Союз ТМ-12 – Мир – Союз ТМ-11
Емблема на мисията Soyuz TM-12 patch.png Soyuz TM-11 patch.png
Пенсиониране септември 1998
Хелън Шърман в Общомедия

Хелън Патриша Шърман (на английски: Helen Patricia Sharman; е първата жена-космонавт на Великобритания, 250-та в света и 15-та жена в космоса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 31 май 1963 г. в Шефилд, Южен Йоркшър, Великобритания. След завършване на средното си образование става бакалавър по химия в Университета в Шефилд през 1984 г. и доктор от Лондонския университет „Брикбек“. Работи като инженер в компанията „Дженерал електрик“ в Лондон, а по-късно като химик за шоколадовата фабрика „Марс“, където изследва ароматите и вкусовете на шоколада.

Космическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Скафандъра на Х. Шърман в Националния космически център в Лестър.

Хелън Шърман е избрана за полет в космоса през 1989 г. сред 13 000 кандидати за участие в космически полет в рамките на проекта „Джуно“. Този проект е част от споразумение, сключено на правителствено равнище между СССР и Великобритания. Успешно преминава процедурите и преминава към тренировки в Звездното градче край Москва.

През 1991 г. (18 – 26 май) извършва космически полет на орбиталната станция Мир с космическия кораб Союз ТМ-12, заедно с Анатолий Арцебарски и Сергей Крикальов. Приземява се заедно с Виктор Афанасиев и Муса Манаров с кораба Союз ТМ-11.

Шърман е на възраст 27 години и 11 месеца по време на полета си и към 2007 г. е петото най-младо лице от 455 души (90 % от които мъже), летяло в космоса. Тя е втората най-млада жена след Валентина Терешкова (26 години и 3 месеца).

Тя не се завръща повече в космоса въпреки, че е един от тримата британски кандидати през 1992 г. за астронавт на ЕКА.

През 1993 г. за участието си в космическия полет Хелън Шърман е удостоена със званието „Кавалер на Ордена на Британската империя“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Списък на първите космонавти по държави, осъществили полет

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]