Хелън Шърман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хелън Шърман
Информация
Роден 31 май 1963
Шефилд, Южен Йоркшър, Великобритания
Националност британка
Друга професия химик
Сегашна професия космонавт-изследовател
Престой в космоса 7 денонощия 21 часа 13 минути
Селекция Група Великобритания (1989)
Мисии Союз ТМ-12 – Мир – Союз ТМ-11
Емблема на мисията Soyuz TM-12 patch.png Soyuz TM-11 patch.png
Пенсиониране септември 1998
Хелън Шърман в Общомедия


Хелън Патриша Шърман (на английски: Helen Patricia Sharman; е първата жена-космонавт на Великобритания, 250-а в света и 15-а жена в космоса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 31 май 1963 г. в Шефилд, Южен Йоркшър, Великобритания. След завършване на средното си образование става бакалавър по химия в Университета в Шефилд през 1984 г. и доктор от Лондонския университет „Брикбек“. Работи като инженер в компанията „Дженерал електрик“ в Лондон, а по-късно като химик за шоколадовата фабрика „Марс“, където изследва ароматите и вкусовете на шоколада.

Космическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Скафандъра на Х. Шърман в Националния космически център в Лестър.

Хелън Шърман е избрана за полет в космоса през 1989 г. сред 13 000 кандидати за участие в космически полет в рамките на проекта „Джуно“. Този проект е част от споразумение, сключено на правителствено равнище между СССР и Великобритания. Успешно преминава процедурите и преминава към тренировки в Звездното градче край Москва.

През 1991 г. (18 – 26 май) извършва космически полет на орбиталната станция Мир с космическия кораб Союз ТМ-12, заедно с Анатолий Арцебарски и Сергей Крикальов. Приземява се заедно с Виктор Афанасиев и Муса Манаров с кораба Союз ТМ-11.

Шърман е на възраст 27 години и 11 месеца по време на полета си и към 2007 г. е петия най-млад космонавт от 455 души (90 % от които мъже), летял в космоса. Тя е втората най-млада космонавтка след Валентина Терешкова (26 години и 3 месеца).

Не се завръща повече в космоса, въпреки че е измежду 3-та британски кандидати за астронавт на ЕКА през 1992 г.

За участието си в космическия полет Хелън Шърман е удостоена със званието „Кавалер на Ордена на Британската империя“ през 1993 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Списък на първите космонавти по държави, осъществили полет

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]