Хемис (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален парк Хемис
Indus Zanskar confluence.jpg
Вливането на река Занскар в Инд на границата на парка
India relief location map.jpg
33.9833° с. ш. 77.4333° и. д.
Местоположение в Индия
МестоположениеДжаму и Кашмир
Най-близък градЛех
Площ4400 km2
Създаден1981 г.
Хемис в Общомедия

Национален парк Хемис е високопланински индийски национален парк в източната част на региона Ладакх, част от Джаму и Кашмир. Това е единственият национален парк на север от Хималаите в Индия и най-големия сред националните паркове в страната. Тук се срещат редица застрашени видове бозайници като един от най-редките от тях е снежния леопард. Голямата численост и гъстата на редките големи котки му дава и прозвището „Столицата на снежния леопард“. Същинското име на парка обаче идва от намиращия се на негова територия будистки манастир Хемис[1]. Интересната фауна и още няколкото будистки места за поклонение правят парка атрактивен едновременно за еко и поклоннически туризъм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният парк е основан през 1981 г. със защитата на водосборните райони на реките Румбак и Маркха. Територията на защитените области е обхващала 600 km2. През 1988 г. площта му нараства до 3350 km2 като са добавени и съседни територии.[2] Две години по-късно, през 1990 г. отново нараства до 4400 km2, което е и настоящата площ на парка. Това го прави и най-големият национален парк в Южна Азия.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Паркът Хемис е разположен в областта Ладакх в Северна Индия на височина от 3500 до 6930 m[1] в част от хребета Занскар. Площта, на която се простира е 4400 km2 и се намира на около 10 km югоизточно от административния център на Ладакх град Лех. Част от границата се формира от течението на реката Инд и неговия приток Занскар, а през територията му протичат потоците Маркха, Сумдах и Румбак.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в района е различен на различните места и варира от субарктичен до арктичен. Зимните температури падат значително под нулата (fuf.f -30 °C) с малко дъждове и значително количество снеговалежи и правят района почти недостъпен[3]. Лятото е кратко и меко[1] с хладни нощи.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Национален парк Хемис е дом на 16 вида бозайници и 73 вида птици. Той е известен с това, че територията му е обитавана от около 200 снежни леопарда, популацията на които е концентрирана основно в района на поречието на Румбак. Това е върховният хищник в района, който ловува местните архари, барали и уриали. Районът е обитаван и от малка популация сибирски козирози и е единственото място в Индия, където са разпространени уриали.[4] От хищниците тук се срещат и тибетския вълк, евроазиатската кафява мечка и червената лисица[5]. От малките бозайници се срещат хималайски мармоти, солонгой, зайци и други.

От птичото многообразие паркът е ценен с различните грабливи птици. Тук се срещат скални орли, брадати и хималайски лешояди. Долината на Румбак предлага добри възможности за наблюдение на птици, включително няколко вида ендемични тибетски вида, които са редки или не се срещат в други части на Индия. Такива птици са: Светла завирушка (Prunella fulvescens), Червеношийкова завирушка (Prunella rubeculoides), Phylloscopus affinis, Carpodacus rubicilloides, Montifringilla adamsi, Тракийски кеклик, Apus salimali, Червеноклюна гарга, Хималайски улар (Tetraogallus himalayensis) и Червеночело канарче (Serinus pusillus).

Пилигримство[редактиране | редактиране на кода]

На територията на националния парк на около 40 километра югозападно от Лех се намира едноименния будистки манастир Хемис. Въпреки че през цялото си съществуване е бил притегателно място за поклонничесто в края на 19 и началото на 20 век, манастирът придобива световна известност. Това се дължи на руския аристократ и журналист Никола Нотович, който твърди, че Исус е прекарал част от живота си в Тибет и Ладакх и по-специално в манастира Хемис.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в cultureholidays Архив на оригинала от 2012-09-09 в Wayback Machine., Hemis National Park
  2. Encyclopaedic Dictionary of Environment By G R Chhatwal, D K Pandey, K K Nanda Published by Anmol Publications PVT. LTD., 1988 (ISBN 81-7041-100-9), (ISBN 978-81-7041-100-0)
  3. Wildlife Information in India, Hemis High-Altitude National Park
  4. Wild Sheep and Goats and Their Relatives: Status Survey and Conservation Action Plan for Caprinae By David M. Shackleton, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources Species Survival Commission. Caprinae Specialist Group Contributor David M. Shackleton Published by IUCN, 1997 (ISBN 2-8317-0353-0), (ISBN 978-2-8317-0353-4)
  5. Out of the Shadows, National Geographic Magazine, June 2008